Noi strategii in educatie si cultura

de Mihaela Croitoru 23 Mai. 2018 760

Noi strategii in educatie si cultura
Comisia continua actiunile in directia crearii unui Spatiu european al educatiei pana in 2025, a consolidarii dimensiunii culturale a Uniunii Europene si a incurajarii participarii tinerilor printr-un nou set de masuri care include o noua strategie pentru tineret si o noua agenda pentru cultura.


Comisarul European pentru educatie, cultura, tineret si sport, Tibor Navracsics, a declarat: „Politica in domeniul educatiei, culturii si tineretului joaca un rol central in construirea unei Europe reziliente, competitive si unite in viitor. Alaturi de primul pachet adoptat in luna ianuarie, propunerile pe care le prezentam astazi demonstreaza eforturile sustinute depuse de Comisie pentru a realiza o serie de obiective ambitioase impreuna cu statele membre. Aceste masuri vor contribui la pregatirea terenului in vederea crearii Spatiului european al educatiei, consolidand totodata identitatea europeana si capacitandu-i pe cetateni, in special pe tineri.”

Pachetul de masuri include:

  •     o comunicare generala, intitulata „Construirea unei Europe mai puternice: rolul politicilor in domeniul tineretului, educatiei si culturii”, care vizeaza progresele privind agenda de la Göteborg;
  •     o strategie pentru tineret pentru perioada 2019-2027, cu scopul de a creste nivelul de implicare al tinerilor europeni in procesul decizional al UE;
  •     propuneri de recomandari ale Consiliului privind sisteme de inalta calitate de educatie si ingrijire a copiilor prescolari, inclusiv recunoasterea reciproca automata a diplomelor si a perioadelor de invatare petrecute in strainatate si imbunatatirea predarii si a invatarii limbilor straine;
  •     o noua Agenda pentru cultura, menita sa sporeasca gradul de sensibilizare in legatura cu patrimoniul comun si divers al Europei.

Vor fi dezvoltate si alte actiuni care sprijina o abordare bazata pe invatarea pe tot parcursul vietii si pe inovarea in domeniul educatiei si al formarii. De exemplu, Comisia va propune sprijinirea crearii unor centre de excelenta in domeniul educatiei si formarii profesionale, care ar urma sa promoveze rolul activ al educatiei si formarii profesionale in dezvoltarea economica locala si regionala.

Totodata au fost publicate si rezultatele initiale ale unui sondaj Eurobarometru care prezinta opiniile europenilor cu privire la initiativele-cheie vizand crearea unui Spatiu european al educatiei.

Potrivit sondajului, peste noua din zece respondenti din toate tarile considera ca ar fi util sa li se ofere studentilor sansa de a colabora cu persoane din alte tari la realizarea unor proiecte inovatoare, in cadrul unor retele de universitati europene. Sondajul arata, de asemenea, ca 84% dintre tinerii intervievati ar dori sa isi amelioreze nivelul de cunoastere a unei limbi straine pe care au invatat-o deja si ca 77% ar dori sa invete o limba noua.


Sursa: europa.eu

 

 

Mihaela Croitoru Autor: Mihaela Croitoru
Mihaela Croitoru este un editor online cu experienta, dedicat muncii sale, pasionat de domeniul legislativ, atat in ce priveste relatiile de munca din cadrul institutiilor publice, dar si din sectorul privat. Subiectele prezentate sunt, de fiecare data, corecte, informative si de interes pentru angajatii bugetari. 



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit