Mecanismul de adoptare a zonelor cu nivel scazut de emisii, in atentia Ministerului Dezvoltarii

de Ioana Stoica 31 Iul. 2024 176

Mecanismul de adoptare a zonelor cu nivel scazut de emisii, in atentia Ministerului Dezvoltarii
Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei (MDLPA) a decis, in data de 30 iulie, retragerea, din procedura de transparenta, a proiectului de Hotarare a Guvernului privind metodologia de elaborare a regulilor de acces, a modului de aplicare a tarifelor, precum si a exceptiilor aferente zonelor cu nivel scazut de emisii (ZNSE). Decizia a fost luata in vederea unei consultari mai ample atat cu partenerii din cadrul Coalitiei de Guvernare, cat si cu reprezentantii structurilor asociative ale autoritatilor administratiei publice locale, ai mediului de afaceri si ai societatii civile.


Proiectul, lansat in consultare publica, in data de 26 iulie a.c., are in vedere aplicarea prevederilor Legii nr. 155/2023 privind mobilitatea urbana durabila, act normativ adoptat de Parlamentul Romaniei (ca urmare a consultarii in cadrul Coalitiei de Guvernare) si publicat in Monitorul Oficial al Romaniei pe 31 mai 2023, si care precizeaza ca, ”in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi, ministerul de resort, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor si Ministerul Transporturilor si Infrastructurii elaboreaza metodologia de elaborare a regulilor de acces, a modului de aplicare a tarifelor, precum si a exceptiilor aferente ZNSE, care se aproba prin hotarare a Guvernului”.

 

In plus, Legea nr. 155/2023 reprezinta Jalonul nr. 288 in cadrul Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR), pentru care a fost stabilita obligativitatea de a crea mecanismul de adoptare a zonelor cu emisii scazute de catre autoritatile publice locale, iar metodologia de elaborare a regulilor de acces, a modului de aplicare a tarifelor, precum si a exceptiilor aferente zonelor cu nivel scazut de emisii reprezinta una dintre masurile aferente CISC (Comitetului Interministerial privind Schimbarile Climatice) – prioritatea de ordin legislativ nr. 43 din Planul stabilit pentru anul 2024.

 

In acest context, proiectul propus de MDLPA a fost elaborat in cadrul unui grup constituit la nivel tehnic, cu reprezentanti ai Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, ai Ministerului Transporturilor (prin Registrul Auto Roman) si ai Ministerului Afacerilor Interne si are in vedere o abordare unitara la nivel national cu privire la criteriile si etapele necesare, astfel incat sa fie stabilit un cadru de implementare cat mai facil pentru autoritatile publice locale si pentru cetateni.

 

De asemenea, se acorda o maxima flexibilitate pentru autoritatile publice locale, care ar urma sa stabileasca localizarea zonelor cu emisii scazute, dimensiunea acestora, clasele de vehicule pentru care este permis accesul nerestrictionat (in functie de norma de poluare si de tipul de carburant) si modul de abordare – daca se stabilesc restrictii sau tarifare (accesul in zona respectiva fiind conditionat de un tarif stabilit exclusiv de autoritatea publica locala). Prin urmare, posesorul unui vehicul non-euro nu este obligat la niciun tarif daca nu intra intr-o astfel de zona.

 

Totodata, se instituie o perioada de acomodare de un an de zile, ceea ce inseamna ca obligativitatea respectarii prevederilor din Legea nr. 155/2023 si din proiectul de HG ar intra in vigoare incepand cu data de 31 mai 2026.

Nu in ultimul rand, precizam ca Romania se afla in risc de infringement din cauza situatiei deficitare, chiar alarmante, a calitatii aerului din mai multe zone urbane din tara, unde se inregistreaza cresteri ale nivelului de poluare peste media inregistrata la nivelul altor tari europene.

 

Ministerul Dezvoltarii reafirma ca aceasta masura este absolut necesara pentru toti cetatenii, contribuind la asigurarea unui mediu cu aer curat, la crearea mai multor spatii de relaxare, promenada sau interactiune, dar si la decongestionarea traficului din zonele cu mari aglomerari urbane, fara a fi afectata mobilitatea regionala.

Ioana Stoica Autor: Ioana Stoica
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ. 



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016