de Mara Dobrin 05 Iun. 2018 701 |
Consumul de tutun ramane cauza individuala cu cel mai mare impact asupra bolilor cronice si asupra deceselor evitabile din UE. Cu ocazia Zilei mondiale fara tutun (31 mai), comisarul european pentru sanatate si siguranta alimentara Vytenis Andriukaitis a declarat urmatoarele:
Statisticile privind decesele inregistrate in UE cauzate de cancerul pulmonar, care este cel mai puternic asociat cu fumatul, arata ca, in 2015, au existat 273 400 de decese cauzate doar de cancerul pulmonar, 273 400 dintre acestea fiind in plus. Cineva si-a pierdut copilul, parintele, fratele, sora sau un prieten. Cancerul pulmonar determina o cincime din mortalitatea totala cauzata de cancer. In plus, tutunul este un factor de risc major si pentru multe alte forme de cancer, precum si pentru alte boli majore, cum ar fi bolile cardiovasculare.
Sunt foarte ingrijorat de faptul ca rata fumatului in UE a stagnat la valoarea de 26 % din 2014. Mult mai ingrijorator este faptul ca, in randul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 15 si 24 de ani, rata a crescut de la 25 % in 2014 la 29 % in 2017. Fiind afectat in mod direct de pierderea unor persoane dragi care au cazut prada consumului de tutun, sunt profund tulburat de statisticile referitoare la tinerii fumatori. Este necesar sa inversam aceasta tendinta. Unul dintre obiectivele principale ale noii Directive privind produsele din tutun, care a devenit pe deplin aplicabila in UE in urma cu doi ani, este de a face produsele din tutun mai putin atractive pentru tineri. Totusi, popularitatea in crestere a noilor produse, cum ar fi tigaretele electronice, in randul generatiei tinere ma ingrijoreaza foarte mult.
Acestea fiind spuse, am luat masuri importante in directia unei mai bune protejari a sanatatii cetatenilor nostri de consumul produselor din tutun, in special prin punerea in aplicare a Directivei privind produsele din tutun (DPT), precum si a Directivei privind publicitatea pentru produsele din tutun. De asemenea, in acest an a fost atins un obiectiv important in 6 mai, zi in care sistemul de urmarire si trasare al UE a intrat in vigoare, UE devenind astfel prima jurisdictie din lume care a pus in aplicare cadrul juridic vizand combaterea comertului ilicit cu tutun. Pe langa aceasta realizare, in mai 2020 intra in vigoare interzicerea tigaretelor mentolate. In plus, la sfarsitul anului trecut am lansat Actiunea comuna privind controlul tutunului (link is external), prin care se aloca aproape 2 milioane EUR pentru a ajuta statele membre sa puna in aplicare DPT in urmatorii trei ani. Organizatiile neguvernamentale pot juca si ele un rol important in acest sens, motiv pentru care in luna aprilie a acestui an am lansat Premiul UE in domeniul sanatatii pentru ONG-uri, pentru a evidentia initiativele exceptionale ale ONG-urilor internationale, europene, nationale si regionale care au contribuit in mod semnificativ la prevenirea consumului de tutun in UE. Termenul pentru depunerea candidaturilor este 15 iunie 2018, urmand ca premiul sa-l acord in luna noiembrie a acestui an.
In calitate de medic, m-am confruntat in mod nemijlocit cu consecintele devastatoare pe care consumul de tutun le are asupra sanatatii si sunt in masura sa realizez cat este de important ca problema sa fie atacata din toate unghiurile. Trebuie sa ne intensificam cu totii eforturile pentru a informa, educa si proteja cetatenii nostri de efectele daunatoare ale tutunului.
Sursa: europa.eu
Redactor Institutii Publice
Cu o experienta de 9 ani in jurnalism, Mara Dobrin s-a alaturat echipei Rentrop & Straton, specializandu-se in ultimii 4 ani in crearea articolelor de interes in legislatia muncii, resurse umane si institutii publice.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.