de Mihaela Croitoru 03 Oct. 2024 85 |
Comisia Europeana si Grupul Bancii Mondiale au sprijinit Guvernul Romaniei sa elaboreze o noua foaie de parcurs pentru a ajuta la valorificarea vastului potential de energie eoliana offshore din Romania. Foaia de parcurs a fost elaborata in contextul proiectului "Piata interna a energiei si tranzitia energetica in Romania", care a primit sprijin tehnic de la Directia Generala Sprijin pentru Reforme Structurale a Comisiei Europene (DG REFORM). Proiectul a fost finantat de Uniunea Europeana prin intermediul instrumentului de sprijin tehnic si a fost implementat de Banca Mondiala si de Corporatia Financiara Internationala (IFC), cu sprijinul DG REFORM si in colaborare cu Ministerul Energiei.
Foaia de parcurs privind energia eoliana offshore pentru Romania ofera o analiza strategica si prezinta o viziucreane realista pentru dezvoltarea unei industrii eoliene offshore de succes. Sustinut de o buna resursa eoliana, de instalatii portuare bine echipate, de un lant de aprovizionare dovedit bazat pe otel si de o forta de munca locala calificata, sectorul energiei eoliene offshore ofera Romaniei o sursa interna de energie curata la scara larga. Aceasta industrie emergenta prezinta, de asemenea, noi oportunitati de locuri de munca pe termen lung si are potentialul de a stimula cresterea economica pe o piata regionala prospectiva a surselor regenerabile de energie in zona Marii Negre, observa Comisia.
Foaia de parcurs evidentiaza potentialul de instalare a unei capacitati eoliene offshore de pana la 7 GW in zona economica exclusiva a Romaniei din Marea Neagra. Ea exploreaza impactul a doua scenarii diferite de crestere a energiei eoliene offshore, cu instalatii situate la cel putin 50 km de tarm si predominant in ape de mica adancime, adecvate pentru fundatii fixate pe fundul marii. Scenariile prezinta doua cai realiste pentru ca Romania sa isi satisfaca nevoile viitoare de energie electrica:
Crestere usoara: se presupune instalarea a 3 GW de energie eoliana offshore pentru a furniza 16 % din necesarul de energie electrica al Romaniei (in TWh) pana la sfarsitul anului 2035. In acest scenariu se estimeaza ca, in perioada respectiva, activitatile din lantul de aprovizionare ar crea o valoare adaugata bruta de 1,4 miliarde EUR pentru economia locala.
Crestere puternica: se presupune instalarea a 7 GW de energie eoliana offshore pentru a furniza 37 % din necesarul de energie electrica al Romaniei pana la sfarsitul anului 2035. In acest scenariu se estimeaza ca, in perioada respectiva, activitatile din lantul de aprovizionare ar crea o valoare adaugata bruta de 5,3 miliarde EUR pentru economia locala – de 3,7 ori mai mult decat in scenariul de crestere usoara.
Pentru realizarea acestor scenarii, foaia de parcurs evidentiaza teme prioritare si actiuni recomandate care sa fie luate in considerare de Guvernul Romaniei. Printre acestea se numara o mai mare claritate in ceea ce priveste strategia energetica, cu obiective pentru implementarea energiei eoliene offshore pana in 2035, stabilirea unor zone de dezvoltare in cele mai adecvate locuri, cadre viabile pentru acordarea de licente, pentru leasing, pentru autorizari si pentru predari/preluari, modernizari semnificative ale retelei de transport si sprijin pentru parti esentiale ale lantului de aprovizionare din Romania.
Mihaela Croitoru este un editor online cu experienta, dedicat muncii sale, pasionat de domeniul legislativ, atat in ce priveste relatiile de munca din cadrul institutiilor publice, dar si din sectorul privat. Subiectele prezentate sunt, de fiecare data, corecte, informative si de interes pentru angajatii bugetari.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.