de Cristian Tanase 12 Feb. 2020 782 |
Consiliul Legislativ a avizat negativ proiectul de Ordonanta de Urgenta privind reorganizarea activitatii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Sindicatul National Finante Publice (SindFISC) a transmis oficial faptul ca a fost avizata negativ reorganizarea ANAF, fiind dat aviz negativ si pentru modificarea si completarea unor acte normative (Avizul Consiliului Legislativ nr. 96/10.02.2020).
Proiectul de act normativ a fost transmis spre avizare cu adresa Secretariatului General al Guvernului in data de 04.02.2020, fiind primit si inregistrat la Consiliul Legislativ in data de 05.02.2020
Conform aceleiasi surse, secretarul general al Guvernului, Antonel Tanase, a declarat recent in spatiul public ca daca in avizul Consiliului Legislativ sunt observatii de fond, atunci trebuie sa reintre in sedinta de Guvern. Au fost semnalate mai multe derapaje legislative, cu precadere in ce priveste combaterea evaziunii fiscale.
"Dat fiind faptul ca proiectul de OUG a primit aviz negativ din partea Consiliului Legislativ (nu aviz favorabil sau favorabil cu observatii si propuneri), se poate prezuma ca pot exista si observatii/inadvertente de fond pe textul respectivului act normativ. Mentionam ca acest aviz este unul consultativ. in atare conditii, in lipsa continutului motivarii, Sindicatul National Finante Publice - SindFISC, organizatia sindicala ce reprezinta angajatii sistemului institutional al Ministerului Finantelor Publice, considera ca, daca inadvertentele se refera la fond si nu la forma, OUG nu mai poate fi reparata si prevederile ei nu ar mai trebui sa intre in vigoare, intrucat Guvernul interimar nu are dreptul de a adopta ordonante", se arata in comunicatul amintit.
Printre alte masuri, in ordonanta care a primit aviz negativ se regaseau si propunerile urmatoare:
- reducerea structurii de personal cu peste 2.000 de posturi
- eliminarea a 35 de posturi de conducere
- directiile antifrauda fiscala si inspectie fiscala sa fie coordonate de un singur vicepresedinte
- incadrarea personalului DGAF in cadrul general aplicabil functionarilor publici, astfel incat Agentia Nationala de Administrare Fiscala sa poata ocupa functiile publice din cadrul Directiei generale antifrauda fiscala si prin alte modalitati prevazute de lege, decat recrutarea
In Nota de fundamentare a proiectuui, se mentioneaza ca de la infiintare si pana in prezent, ANAF a colectat venituri bugetare a caror pondere in PIB a variat in general intre 25% si 27%, nivelul veniturilor fiscale in PIB inregistrat de Romania fiind cu aproximativ 15% mai redus decat media UE (fata de 44,9% in UE, respectiv 46,2% in zona euro)
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.