Achizitiile publice se vor simplifica

de Ioana Stoica 27 Feb. 2020 1330

Achizitiile publice se vor simplifica
Procesul de achizitii publice ar urma sa fie simplificat prin schimbarea legislatiei, astfel ca modernizarea infrastructurii critice (infrastructura informatica, de exemplu) sa poata fi derulata prin intermediul unor proceduri simplificate de achizitie publica, specifice domeniului militar.


Totodata, se remarca faptul ca legislatia privind achizitiile publice a fost deja simplificata. Potrivit RFI, Rezultatele ce se spera ca vor fi obtinute sunt  legate de dinamizarea modernizarii infrastructurii publice, nu doar a ANAF, ci a administratiei, în general.

Andrei Stefanovici, coordonator proiecte publice, societatea de avocatura Radu si Asociatii, societate care lucreaza cu EY Romania, invitat la RFI, a vorbit despre infrastructura informatica in contextul achizitiilor publice, mentionand ca avem o noua reforma in domeniul acesta. 

Este vorba despre “asimilarea achizitiilor in domeniul infrastructurilor informatice”, acestea fiind asimilate achizitiilor in domeniul militar si al sigurantei nationale. Statele pot considera anumite informatii ca fiind sensibile si importante pentru ele, a explicat acesta, amintind ca legislatia europeana privind achizitiile a fost transpusa la noi prin OUG 114/2011. 

Specialistul EY Romania atrage atentia ca “ceea ce este de interes este exceptia de la aceasta lege”, astfel ca, potrivit art. 20, in cazul in care prin realizarea achizitilor sunt furnizate niste informatii care sunt atat de sensibile, statul poate face achizitia in mod direct astfel incat sa nu se mai aplice legislatia achizitiilor publice.

Potrivit explicatiilor oferite de Andrei Stefanovici pentru RFI, nu este vorba doar de sistemul informatic al ANAF, ci de orice infrastructura informatica considerata critica de interes national, un exemplu in acest sens fiind un eventual serviciu de cloud guvernamental.

In concret, ar putea fi efectuata trecerea tuturor documentelor statului intr-un cloud “care va trebui sa fie cat se poate de bine securizat”. 

In opinia sa, este probabil ca aceste achizitii se vor face prin OUG 114/2011” si ca va trebui urmarit care va fi reactia Comisiei Europene, daca va exista una. 

CSAT-ul va trebui sa declare ca fiind de interes national infrastructura informatica.

 

Ioana Stoica Autor: Ioana Stoica
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ. 



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit