Acordarea drepturilor salariale retroactiv - CONDITII

de Ioana Stoica 03 Mai. 2024 1403

Acordarea drepturilor salariale retroactiv - CONDITII
"Va rugam sa ne comunicati un punct de vedere privind aplicarea retroactiva referitor la aprobarea salariilor: Intr-o institutie publica (primarie), aprobarea salariilor de baza prin HCL in baza articolului 11 din legea 153/2017 la gradatia 0, in luna februarie a anului in curs se pot acorda incepand cu 01 ianuarie a anului curent, avand in vedere ca bugetul local pe anul in curs se aproba tot in luna februarie, cu aplicare de la 01 ianuarie."


Raspunsul specialistilor: 

 

Potrivit art. 11 alin.(4) din Legea-cadru 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, „(4) Nivelul veniturilor salariale se stabileste, in conditiile prevazute la alin. (1) si (3), fara a depasi nivelul indemnizatiei lunare a functiei de viceprimar sau, dupa caz, a indemnizatiei lunare a vicepresedintelui consiliului judetean, sau, dupa caz, a viceprimarului municipiului Bucuresti, corespunzator nivelului de organizare: comuna, oras, municipiu, sectoarele municipiului Bucuresti, primaria generala a municipiului Bucuresti, exclusiv majorarile prevazute la art. 16 alin. (2), cu incadrarea in cheltuielile de personal aprobate in bugetele de venituri si cheltuieli.”

 

Totodata, conform art. 3 alin. (4) din legea precitata, „Ordonatorii de credite au obligatia sa stabileasca salariile de baza/soldele de functie/salariile de functie/soldele de grad/salariile gradului profesional detinut, gradatiile, soldele de comanda/salariile de comanda, indemnizatiile de incadrare/indemnizatiile lunare, sporurile, alte drepturi salariale in bani si in natura prevazute de lege, sa asigure promovarea personalului in functii, grade si trepte profesionale si avansarea in gradatii, in conditiile legii, astfel incat sa se incadreze in sumele aprobate cu aceasta destinatie in bugetul propriu.”

 

Astfel, acordarea salariilor personalului prevazut la art. 11 din Legea-cadru nr.153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, apreciem ca se realizeaza, cu incadrarea in cheltuielile de personal aprobate in bugetele de venituri si cheltuieli, dar respectand si celelalte dispozitii legale incidente, cum este stabilirea drepturilor salariale in temeiul HCL in vigoare in perioada respectiva.

 

Prin urmare, in aplicarea principiului neretroactivitatii legii civile, chiar daca bugetul este aprobat incepand cu 02.2024, apreciem ca drepturile salariale sunt stabilite conform Nomeclatorului aprobat la respectiva data prin HCL, conform legii. Daca odata cu aprobarea BVC se apra si un nou HCL, asemenea ca si bugetul, si respectivul HCL se aplica pentru viitor, respectiv de la data la care intra in vigoare si incepe sa produca efecte juridice.

 

Apreciem ca o eventuala acordare retroactiva a unor drepturi salariale s-ar putea realiza in baza unui titlu executoriu (hotarare definitiva a instantei de judecata, act normativ, etc) daca obligatia legala, desi in vigoare, nu a fost indeplinita sau a fost indeplinita necorespunzator de catre angajator.


Un raspuns oferit in februarie 2024, de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si administratie publica.

 

Ioana Stoica Autor: Ioana Stoica
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ. 



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016