Indemnizatia de delegare si cheltuielile de transport, in cazul cursurilor de pregatire profesionala

de Ioana Stoica 01 Iul. 2024 692

Indemnizatia de delegare si cheltuielile de transport, in cazul cursurilor de pregatire profesionala
"Un salariat din primarie solicita ca urmare a participarii la Cursurile de pregatire in domeniul situatiilor de urgenta (peste 50 km localitatea) pe o perioada de 5 zile, in baza HG 714/2018 - indemnizatie de delegare 5 zile x 23 lei - alocatie cazare 4 zile x 265 lei - decontarea cheltuielilor de transport pentru un drum dus -intors. Este legal sa facem aceasta decontare daca nu prezinta documente justificative privind cazarea si nici nu detinem documente din care sa reiasa daca organizatorul a suportat sau nu cazarea si masa?"


Raspunsul specialistilor: 

 

Precizam ca art. 1 din Ordinul  MFP nr. 1235 din 28 martie 2023 care a modificat H.G. nr. 714/2018, prevede ca,incepand cu data de 1 aprilie 2023:

 

a) cuantumul indemnizatiei de delegare prevazute la  1 alin. (1)si alin. (2) lit. a) din anexa la Hotararea Guvernului nr. 714/2018 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii in interesul serviciului se majoreaza la 23 lei;
b) cuantumul alocatiei de cazare prevazute la  1 alin. (2) lit. b) din anexala Hotararea Guvernului nr. 714/2018 se majoreaza la 265 lei;
c) cuantumul indemnizatiei de detasare prevazute la  4 alin. (1) din anexala Hotararea Guvernului nr. 714/2018 se majoreaza la 23 lei.

 

Adica pentru 5 nopti de cazare se pot deconta 1.855 lei (265 lei x 5=1.855 lei), pentru plafonul nemajorat cu 50 % sau 1.987,5 lei pentru plafonul majorat cu 50 % (397,5 lei x 5 = 1.987,5 lei), cu aprobarea ordonatorului de credite, conform art. 1, lit. b), alin. (3) care prevede ca: „Ordonatorul de credite poate aproba, in situatii temeinic fundamentate, majorarea alocatiei de cazare prevazute la alin. (2) lit. b) cu pana la 50%.

 

La aceste sume de mai adauga indemnizatia de detasare de 23 lei pe zi (160 lei), rezultand o valoare totala care poate fi decontata de 2.102,5 lei, suma maxima ce poate fi decontata de un fuctionar public/personal contractual, in cazul participarii la cursuri.


In situatia in care costul cazarii este mai mare acesta poate fi achitat separat de catre cursant cash sau cu vouchere de vacanta, la momentul cazarii.
Avand in vedere cele prezentate mai sus si, indiferent, de modul de facturare, acesta este plafonul maxim care poate fi decontat de catre institutia si/sau autoritatea publica.

 

Prin decizia nr. 569 din 28 septembrie 2023, Curtea de Apel Brasov, sectia contencios administrativ si fiscal,  a stabilit:


I) Indiferent de modalitatea in care autoritatile publice inteleg sa realizeze activitatea de pregatire profesionala a personalului propriu, fie prin decontarea direct catre angajat a cheltuielilor de diurna si cazare, fie prin achitarea catre prestatorul de servicii, a sumelor diferentiat stabilite cu titlu de cazare si masa, autoritatile si institutiile publice nu au voie sa depaseasca limitele maxime ale contravalorii acestor servicii fixate de legiuitor prin art. 1 alin. (2) din Anexa la H.G. nr. 714/2018.

 

Opinam  ca facturarea serviciilor de formare cu cazare inclusa ca „pachet” excede prevederilor legale si nu poate opera in situatia in care cazarea participantilor la curs se face la hoteluri, deoarece aceasta cazare este „asigurata de firma care gestioneaza hotelul, cu personal, restaurant etc. si nu de furnizorul cursurilor a carui prestatie vizeaza doar serviciilor de formare iar in relatia cu serviciile de cazare este doar un intermediar.


In practica se contureaza si opinia ca: daca furnizorul cursurilor factureaza „pachet de curs cu cazare inclusa”, nu se mai aplica plafoanele din HG 714/2018 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii in interesul muncii.

 

 Aceasta  exceptie, se bazeaza pe prevederile art. 4, alin. (1) si (2)  din HG 714/2018:

(1) Persoanele trimise sau chemate la diferite instructaje sau alte activitati in legatura cu sarcinile lor de serviciu beneficiaza de drepturile reglementate prin prezenta hotarare pentru personalul delegat.

(2) In situatia in care organizatorul instructajelor sau al altor activitati in legatura cu sarcinile de serviciu asigura integral masa si/sau cazarea participantilor, acestia nu beneficiaza de indemnizatia de delegare si/sau alocatia de cazare, dupa caz.
Opinam ca, termenul „asigura” folosit de legiuitor se refera la situatiile in care furnizorul cursurilor fie „asigura” in unitatile proprii cazarea si/sau masa cursantilor, fie „asigura” cazarea si/sau masa participantilor la cursuri din fonduri nerambursabile, adica gratuit.
Conform art. 52 alin. (1) si (5) din legea nr. 500/2002 a finantelor publice, in procesul executiei bugetare cheltuielile bugetare parcurg urmatoarele faze: angajament, lichidare, ordonantare, plata. …….

 

Instrumentele de plata trebuie sa fie insotite de documentele justificative. Aceste documente trebuie sa certifice exactitatea sumelor de plata, receptia bunurilor si executarea serviciilor si altele asemenea, conform angajamentelor legale incheiate.
In acest caz, precizam ca nu se pot factura impreuna servicii de formare + cazare + masa, intrucat sunt coduri CPV si CAEN diferite  si  TVA diferit 19 %, respectiv 9 %.

 

In conditiile in care,  angajatul primariei nu detine documentele justificative in vederea justificarii cheltuielilor pe care le-a efectuat cu formarea profesionala pe care a dobandit-o pe parcursul celor 5 zile, insa face dovada cu certificatul/diploma pe care a obtinut-o pe parcursul participarii la cursuri, puteti deconta indemnizatia de delegare si cheltuielile de transport, insa numai in cazul in care Primaria a acceptat ca salariatul sa participle la aceste cursuri si a fost de acord cu “scoaterea :salariatului din activitate.

 

Un raspuns oferit in iunie 2024, de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

Ioana Stoica Autor: Ioana Stoica
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ. 



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016