Activitate desfasurata de medicul de dispensar scolar

de Ioana Stoica 22 Iul. 2024 207

Activitate desfasurata de medicul de dispensar scolar
"In baza art. 391 din Legea nr. 95/2006, medicul de la dispensarul scolar-femeie,de la 65 de ani (din anul 2022) si a continuat avtivitatea pe baza aprobarii anuale a angajatorului. Exista o prevedere legala care sa ii permita sa continue activitatea si dupa varsta de 67 de ani, ea fiind angajata primariei? Mentionam ca implineste in septembrie 2024 varsta de 67 de ani si are o vechime in munca de 41 de ani." Raspunsul specialistilor:


Art. 391 alin. (8) din legea 95/2006 prevede ca  prin exceptie de la prevederile tezei a doua a alin. (1), medicii care isi desfasoara activitatea in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate judetene sau a municipiului Bucuresti, direct sau prin intermediul furnizorilor de servicii medicale, isi pot continua activitatea, dupa implinirea varstei de 67 ani, la cerere, cu aviz anual eliberat de directia de sanatate publica judeteana sau a municipiului Bucuresti si de CMR, prin colegiile judetene ale medicilor sau al municipiului Bucuresti, pe baza certificatului de sanatate.

 

In legea nr. 360/2023, aplicabila incepand cu data de 1 septembrie 2024, nu exista limitari legate de varsta si nu se pune problema unei interdictii de a mai munci dupa implinirea varstei de 70 de ani.
Conform art. 46 din Legea nr. 360/2023, persoanele asigurate in sistemul public de pensii care indeplinesc conditiile de inscriere la pensie privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare pot opta intre acordarea pensiei pentru limita de varsta si continuarea activitatii, cu acordul anual al angajatorului, pana la implinirea varstei de 70 de ani.

 

Varsta standard de pensionare este de 65 de ani atat pentru barbati, cat si pentru femei. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5 la Legea 360.
Stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati, iar stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani [art. 47 alin. (1)-(3)].
Restrictiile sunt  statornicite de art. 46 alin. (2) din Legea nr. 360/2023, care mentioneaza: Persoanele asigurate in sistemul public de pensii care indeplinesc conditiile de inscriere la pensie prevazute la alin (1) pot opta intre acordarea pensiei pentru limita de varsta si continuarea activitatii, cu acordul anual al angajatorului, pana la implinirea varstei de 70 de ani.
In scopul aplicarii dispozitiilor art. 46 alin. (2) din Legea nr. 360/2023, Casa Nationala de Pensii Publice a emis un comunicat adresat caselor teritoriale, in care s-a precizat:

 

Prevederile art. 46 alin. (2) din Legea nr. 360/2023 se aplica astfel:

 

1. in situatia persoanelor asigurate in sistemul public de pensii care indeplinesc conditiile de inscriere la pensie pentru limita de varsta respectiv varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare contributiv prevazute in anexa nr. 5 la Legea nr. 360/2023, incepand cu data intrarii in vigoare a legii, respectiv cu data de 01.09.2024, pot opta pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta sau continuarea activitatii, pana la implinirea varstei de 70 ani, in conditiile prevazute de art. 46 alin. (2) din legea mentionata.
2. in perioada 1 ianuarie 2024 – 31 august 2024, in cazul persoanelor asigurate in sistemul public de pensii care fac obiectul alin. (2), condtiile de inscriere la pensie pentru limita de varsta sunt varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare prevazute in anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010.
3. Prevederile art. 46 alin. (2) din Legea nr. 360/2023 nu se aplica in cazul persoanelor care au indeplinit condtiile de varsta standard de pensionare si stagiu minim de cotizare/stagiu minim de cotizare contributiv, anterior datei de 1 ianuarie 2024, persoanelor care au deja calitatea de pensionar precum si celor care se vor pensiona ulterior datei de 1 ianuarie 2024 cu reducerea varstei standard de pensionare.

 

In cazul femeilor:

 

a) Contractul individual de munca inceteaza de drept la implinirea varstei stabilita in Anexa nr. 5 a Legii nr. 263/2010, respectiv a Legii nr. 360/2023 si a stagiului minim de cotizare de 15 ani.
Din acest moment, femeilor-salariate li se deschide dreptul la pensie pentru limita de varsta. Ele insa, pot incheia un nou contract pe durata nedeterminata sau determinata cu acelasi sau cu un alt angajator.
In aceste conditii, angajatele cumuleaza cele doua calitati, cea de pesionar si cea de salariat, beneficiind de cumulul pensiei cu salariul.
b) Daca insa ele solicita continuarea activitatii pana la 65 de ani, ca barbatii, iar angajatorul este obligat sa fie de acord cu solicitarea, contractul lor de munca inceteaza de drept la aceasta varsta.


Ca urmare, dreptul lor la pensie se deschide in acest moment (egalitate cu barbatii).
 Si angajatele pot solicita continuarea activitatii cu acordul angajatorului, peste varsta de 65 de ani, fiind mentinute in aceeasi functie maximum 3 ani, cu posibilitatea prelungirii anuale a contractului, in temeiul art. 56 alin. (4) din Codul muncii, sau pana la implinirea varstei de 70 de ani, asa cum dispune art. 46 alin. (2) din Legea nr. 360/2023. Numai ca acest din urma text, consacra interdictia cumulului pensiei cu salariul.

 

Concluzii:

 

Pentru medicii care lucreaza in unitati sanitare publice, continuarea activitatii peste varsta legala de pensionare poate avea loc numai in situatii exceptionale, respectiv deficit de personal medical / zone defavorizate, si numai pentru perioada in care postul urmeaza sa fie scos la concurs. Intervalul pentru republicarea posturilor la concurs este de aproximativ 3 luni, luandu-se in considerare termenele prevazute in OMS 166/2023.


Continuarea activitatii se face cu avizul eliberat de colegiul teritorial in cadrul caruia functioneaza unitatea medicala, in baza urmatoarelor documente:
a) un referat al ordonatorului principal de credite prin care sa motiveze conform legii (deficit sau zona defavorizata) propunerea de mentinere in activitate a medicului respectiv si sa arate cand va fi urmatoarea data in care postul respectiv va fi scos la concurs.
b) cererea medicului, cu mentionarea expresa a faptului ca este de acord sa desfasoare activitate medicala peste varsta de pensionare in unitatea medicala publica respectiva;
c) certificatul de sanatate tip A5 care va contine si viza de la medicul psihiatru;
d) polita sau politele de asigurare de malpraxis pentru cazurile de raspundere civila profesionala pentru prejudicii cauzate prin actul medical, care sa acopere specialitatile pentru care solicita avizarea, in original, dupa care va fi efectuata o fotocopie ce va fi certificata de persoana desemnata in acest sens de conducerea colegiului teritorial, sau in format electronic transmis pe e-mail cu semnatura calificata sau avansata, incheiata pentru anul respectiv;
e) dovada efectuarii a minimum 40 de ore de educatie medicala continua in ultimele 12 luni.

 

 Extrase din art. 391 - Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii:

 

1) Medicii se pot pensiona in conditiile prevazute de legislatia privind sistemul unitar de pensii publice. La cerere, medicii se pensioneaza la varsta de 67 de ani, indiferent de sex. Cererea privind mentinerea in activitate pana la implinirea varstei de 67 de ani se depune de catre medic la unitatea angajatoare, in vederea aprobarii, sau, dupa caz, se notifica casei de asigurari de sanatate de catre medicul care se afla in relatie contractuala in mod direct cu aceasta, cu cel putin 15 zile inaintea implinirii varstei standard de pensionare prevazute de legislatia privind sistemul unitar de pensii publice.


(2) [textul din art. 391, alin. (2) din titlul XII, capitolul I, sectiunea 3 a fost abrogat la 03-sep-2021 de Art. I, punctul 34. din Ordonanta 18/2021]
(3) In unitatile sanitare publice, medicii membri titulari, membri corespondenti si membri de onoare ai Academiei Romane si ai Academiei de Stiinte Medicale, cetateni romani, profesorii universitari si cercetatorii stiintifici gradul I, doctorii in stiinte medicale, care desfasoara activitati medicale continua, la cerere, activitatea medicala pana la implinirea varstei de 70 de ani. Peste aceasta varsta medicii, membri titulari, membri corespondenti si membri de onoare ai Academiei de Stiinte Medicale, cetateni romani pot fi mentinuti in activitate conform dispozitiilor art. 10 alin. (2) din Legea nr. 264/2004 privind organizarea si functionarea Academiei de Stiinte Medicale, cu modificarile si completarile ulterioare. De acelasi drept pot beneficia si medicii, membri titulari, membri corespondenti si membri de onoare ai Academiei Romane, cetateni romani.


(4) Medicii care au depasit limita de varsta prevazuta la alin. (1) pot profesa in continuare in unitati sanitare private. Desfasurarea activitatii se face in baza certificatului de membru si a avizului anual al CMR, eliberat pe baza certificatului de sanatate si a asigurarii de raspundere civila, pentru greseli in activitatea profesionala, incheiata pentru anul respectiv.
(5) In cazul unitatilor sanitare publice care inregistreaza deficit de personal medical, precum si al unitatilor sanitare publice aflate in zone defavorizate, medicii isi pot continua activitatea peste varsta de pensionare prevazuta de lege, la propunerea unitatii sanitare publice, cu avizul anual al CMR, prin colegiile teritoriale judetene, respectiv al municipiului Bucuresti si cu aprobarea ordonatorului principal de credite, pana la ocuparea posturilor prin concurs.


(6) Medicii detinuti sau internati din motive politice, aflati in situatiile prevazute la art. 1 alin. (1) si (2) din Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, pot fi mentinuti, la cerere, in activitatea profesionala, pe baza certificatului anual de sanatate. Aceste prevederi se aplica si medicilor care, din motive politice, au fost obligati sa isi intrerupa studiile o anumita perioada, obtinandu-si licenta cu intarziere, ori celor care au fost impiedicati sa isi reia activitatea profesionala.


(7) Medicii care au implinit varsta de pensionare prevazuta la alin. (1) nu pot detine functii de conducere in cadrul Ministerului Sanatatii, al ministerelor si institutiilor centrale cu retea sanitara proprie, al autoritatilor de sanatate publica, al CNAS, al caselor judetene de asigurari de sanatate si a municipiului Bucuresti, precum si in cadrul spitalelor publice si al oricarei alte unitati sanitare publice.
(8) Prin exceptie de la prevederile tezei a doua a alin. (1), medicii care isi desfasoara activitatea in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate judetene sau a municipiului Bucuresti, direct sau prin intermediul furnizorilor de servicii medicale, isi pot continua activitatea, dupa implinirea varstei de 67 ani, la cerere, cu aviz anual eliberat de directia de sanatate publica judeteana sau a municipiului Bucuresti si de CMR, prin colegiile judetene ale medicilor sau al municipiului Bucuresti, pe baza certificatului de sanatate.

 

In concluzie, medicul isi poate continua activitatea cu acordul angajatorului si cu avizul anual emis de Colegiul Medicilor, in temeiul aceluiasi contract individual de munca, sau poate inceta de drept activitatea pensionandu-se la limita de varsta si ulterior  poate incheia un nou contract individual de munca, cumuland pensia cu salariul, perioada noului CIM fiind determinata sau nedeterminata.

 

Un articol realizat de expertii de la PortalInstitutiiPublice.ro. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si administratie publica.

Ioana Stoica Autor: Ioana Stoica
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ. 



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016