de Ioana Stoica 25 Oct. 2024 130 |
Va informam ca inteligenta artificiala generativa (AI) are potentialul de a spori eficienta sectorului public din Romania si de a creste calitatea serviciilor oferite, imbunatatind experienta cetatenilor in contact cu serviciile publice.
Aceste date au fost relevate de studiul "Oportunitatea adoptarii inteligentei artificiale in administratia publica din Romania", realizat de Implement Consulting Group la initiativa Google si citat de Agerpres.
Este demn de precizat ca in prezent, aproape un sfert din institutiile publice din Romania au investit deja in solutii AI.
Raportul estimeaza valoarea beneficiilor pentru administratia publica la 660 milioane de euro, reprezentand potentialul de crestere a valorii adaugate brute la finalul unei perioade de zece ani. Acest potential poate fi atins in urma cresterilor de productivitate a muncii in sectorul public pe care le va aduce o adoptare pe scara larga a AI-ului, prin imbunatatirea calitatii si vitezei serviciilor publice, precum si realocarea de resurse catre operatiuni cu valoare ridicata.
Inteligenta artificiala are potentialul de a imbunatati majoritatea functiilor din administratia publica
Analiza precizeaza ca inteligenta artificiala are potentialul de a imbunatati majoritatea functiilor din administratia publica, de la cele interne pana la cele care interactioneaza direct cu cetatenii. AI poate imbunatati serviciile pentru cetateni prin solutii personalizate si in timp real, poate eficientiza operatiunile administrative prin cresterea acuratetei si reducerea timpilor de procesare, si poate oferi factorilor de decizie informatii bazate pe date pentru a lua decizii mai rapide si mai bine fundamentate.
Un procent de 69% dintre locurile de munca din administratia publica romaneasca au potentialul de a utiliza inteligenta artificiala generativa in operatiunile derulate, ceea ce va creste eficienta si va permite angajatilor sa se concentreze pe rezolvarea problemelor complexe, se arata in concluziile raportului. In plus, 8% dintre locurile de munca pot beneficia de automatizarea prin AI a peste jumatate din sarcinile curente, eliberand astfel timp pentru activitati cu valoare adaugata mai mare. In acelasi timp, 24% dintre locurile de munca din sectorul public, respectiv cele care implica in principal interactiuni directe cu oamenii sau sarcini fizice, vor ramane neschimbate din cauza potentialului redus de utilizare a AI.
Studiul mai arata ca o parte dintre angajatii din administratia publica din Romania folosesc inteligenta artificiala generativa, insa este mai mult o optiune personala de utilizare a tehnologiei, intrucat adoptia la nivelul institutiilor ramane inca la un nivel incipient.
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.