VENITURI ce intra in cuantumul indemnizatiei pentru concediu medical

de Ioana Stoica 27 Feb. 2024 506

VENITURI ce intra in cuantumul indemnizatiei pentru concediu medical
"Avem o intrebare in legatura cu modalitatea de stabilire a bazei de calcul, in functie de care se calculeaza indemnizatia pentru incapacitatea temporara de munca. Conform art. 10 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, baza de calcul se determina ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni. In cazul angajatilor care beneficiaza de spor pentru conditii deosebite de munca vatamatoare/periculoase (spor pentru conditii deosebit de periculoase) in conformitate cu prevederile Legii-cadru nr. 153/2017, cuantumul acestor sporuri intra sau nu in stabilirea bazei de calcul prevazute la art. 10 din actul normativ sus mentionat?"


Raspunsul specialistilor: 

 

Conform art. 10 din OUG 105/2005, pentru persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B, baza de calcul al indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia asiguratorie pentru munca.

 

Valoarea acestei indemnizatii se stabileste prin determinarea mediei zilnice a bazei de calcul, un raport intre suma veniturilor brute realizate in ultimele 6 luni si numarul total al zilelor pentru care a fost achitata contributia. Se tine insa cont de o limita de 12 salarii minime brute, cuantumul salariului minim brut garantat in plata fiind in prezent de 3.300 lei. Astfel, pentru un venit brut realizat lunar mai mare de 39.600 lei, indemnizatia va fi plafonata la limita mentionata anterior.

 

Modul in care se calculeaza concediul medical este destul de simplu si se realizeaza pe baza unor venituri, care difera in functie de tipul de asigurat. Astfel, pentru salariat se are in vedere venitul brut realizat, sporurile, numarul de zile de concediu de odihna, prime si avantaje (orice venit impozitat) si doar la someri se calculeaza pe baza indeminzatiei de somaj.

 

Salariul brut reprezinta suma totala a veniturilor unui angajat, inainte de deducerea impozitelor si contributiilor sociale obligatorii. Aceasta este suma pe care angajatorul o plateste pentru munca prestata de un angajat, inclusiv bonusurile, comisioanele, orele suplimentare sau alte beneficii financiare. In acest sens, salariul brut reflecta valoarea totala a compensatiei oferite de angajator pentru serviciile prestate de angajat.

 

Rolul si importanta salariului brut sunt multiple. In primul rand, acesta este utilizat ca baza de calcul pentru impozitele si contributiile sociale, precum si pentru beneficiile sociale, cum ar fi pensiile sau alocatiile, dar si pentru baza de calcul a indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca.

 

Consideram ca sporul pentru conditii deosebite de munca vatamatoare/periculoase (spor pentru conditii deosebit de periculoase) care se acorda in conformitate cu prevederile Legii-cadru 153/2017, intra in stabilirea bazei de calcul prevazute la art. 10 din OUG 158/2005.

 

Un raspuns oferit in februarie 2024, de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si administratie publica. 

 

Ioana Stoica Autor: Ioana Stoica
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ. 



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016