de Florentina Buzea 15 Nov. 2024 77 |
Vechimea in munca si vechimea in specialitate sunt doua notiuni distinct reglementate carora li se aplica reguli specifice. Legea 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice nu confera o definitie a vechimii in specialitate, ci doar utilizeaza referiri punctuale la o asemenea definitie, iar Codul muncii vorbeste in cuprinsul art. 16 alin.(4) de vechimea in munca care poate fi dobandita in temeiul unui contract individual de munca.
Vechimea in specialitatea studiilor poate fi inteleasa ca vechime in functie, respectiv ca vechime in exercitarea unor functii similare celei pentru care se solicita vechimea si care presupun acelasi tip de activitati, acelasi nivel de studii, si a fost definita in legislatia specifica functiei publice.
Iata un studiu de caz relevant in aceasta situatie, prezentat pe PortalnstitutiiPublice:
"Va rog sa exprimati un punct de vedere cu privire la urmatorul aspect: atat in legislatia privind concursurile de angajare a personalului contractual, cat si pentru functionarii publici cu studii medii, se foloseste expresia vechime in specialitatea studiilor.
Problema ivita aici, mai ales in zonele mai putin dense in ceea ce priveste posibilitatea recrutarii de personal, este absenta potentialilor candidati care ar fi lucrat in profilul diplomei de bacalaureat.In aceste conditii, putem asimila vechimea in studii medii, pe posturi de studii medii, ca vechime in specialitate, in conditiile in care personalul are acest tip de studii, fara neaparat sa aiba vechime in profilul diplomei de bacalureat. Bineinteles in acest caz expresia vechime in specialitatea studiilor ar deveni improprie. Cred ca legiuitorul ar trebui sa reglementeze acest lucru pentru ocuparea anumitor posturi care nu solicita neaparat un profil al diplomei de bacalaureat, ci doar absolvirea cu diploma a studiilor medii."
Raspunsul specialistilor:
Astfel, in ceea ce priveste vechimea in munca cadrul legal este reprezentat de Codul muncii, iar vechimea in specialitate isi gaseste reglementarea in Codul administrativ.
Vechimea in specialitatea studiilor necesare exercitarii functiei publice - experienta dobandita in temeiul unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu sau ca profesie liberala, demonstrata cu documente corespunzatoare de catre persoana care a desfasurat o activitate intr-o functie de specialitate corespunzatoare profesiei sau specializarii sale, prin raportare la domeniul general de absolvire a studiilor potrivit nivelurilor de organizare a invatamantului in Romania.
Vechimea in specialitatea studiilor se refera la perioada in care un angajat a desfasurat activitati ce se aliniaza cu domeniul in care si-a finalizat studiile.
Desi aceasta definitie pare simpla, in practica apar situatii neclare si interpretari contradictorii, din cauza unei reglementari slabe in legislatie.
Pentru a dovedi vechimea in specialitatea studiilor, angajatii trebuie sa colecteze si sa prezinte diverse documente care sa ateste perioada si tipul activitatilor desfasurate. In mod obisnuit, aceste documente includ copii ale contractelor de munca, fise de post sau rapoarte de activitate.
Vechimea in specialitatea studiilor indica perioada in care un angajat a efectuat activitati ce coincid cu domeniul in care a absolvit studiile preuniversitare, universitare sau post-universitare. Cu toate ca aceasta definitie pare simpla, in practica se intalnesc dificultati, datorita lipsei unei explicatii si a unei descrieri in lege, ceea ce poate duce la interpretari diverse, uneori chiar contradictorii.
Pentru a dovedi vechimea in specialitatea studiilor, angajatii trebuie sa prezinte o serie de documente care sa confirme perioada si natura activitatii desfasurate. Actele necesare includ, in general, copii ale contractelor de munca, care arata durata angajarii si domeniul de activitate, fise de post actualizate, care detaliaza responsabilitatile si atributiile specifice functiei ocupate, precum si rapoarte de activitate sau alte inregistrari care pot servi drept dovezi ale indeplinirii sarcinilor de serviciu in domeniul studiilor absolvite.
Un aspect important de retinut este ca nu orice experienta profesionala se califica drept vechime in specialitate. Activitatile trebuie sa fie strans legate de domeniul de studii si sa corespunda cerintelor specifice ale functiei pentru care se solicita recunoasterea vechimii.
Acest detaliu este esential pentru determinarea corecta a vechimii in specialitate si poate influenta deciziile legate de avansarea in cariera sau de accesul la anumite beneficii profesionale.
Perioada asimilata vechimii in specialitatea studiilor reprezinta perioada in care o persoana a desfasurat in mod efectiv o activitate profesionala in specializarea studiilor absolvite.
Asadar, vechimea in specialitatea studiilor este vechimea dobandita in temeiul unui contract individual de munca, al unui raport de serviciu sau ca profesie liberala, demonstrata cu documente corespunzatoare pentru activitatea desfasurata de catre o persoana intr-o functie de specialitate corespunzatoare profesiei sau specializarii sale.
Art. 424 din Codul administrativ reglementeaza dreptul la recunoasterea vechimii in munca, in specialitate si in grad profesional. Astfel, vechimea in specialitate este vechimea dobandita in temeiul unui contract individual de munca, al unui raport de serviciu sau ca profesie liberala, demonstrata cu documente corespunzatoare de catre persoana care a desfasurat o activitate intr-o functie de specialitate corespunzatoare profesiei sau specializarii sale.
Prevederile art. 551 alin. (3) din Codul administrativ, dispozitiile art. 376 alin. (2), 430, 432-434, 437-441, 443-449, 458 si art. 506 alin. (1)-(9) se aplica in mod corespunzator si personalului contractual.
Se observa asadar ca prevederile art. 424 nu sunt mentionate expres in cuprinsul art. 551 sau in cuprinsul altui articol din titlul III si, prin urmare, aprecidem ca acestea nu sunt incidente in mod direct categoriei personalului contractual.
Asadar, pentru ca o perioada de timp sa fie considerata vechime in specialitate, ea trebuie sa fie, in primul rand, recunoscuta ca vechime in munca.
Art. 424 alin. (3) si (4) din Codul administrativ prevede:
(3) Vechimea in specialitate este vechimea dobandita in temeiul unui contract individual de munca, al unui raport de serviciu sau ca profesie liberala, demonstrata cu documente corespunzatoare de catre persoana care a desfasurat o activitate intr-o functie de specialitate corespunzatoare profesiei sau specializarii sale. Constituie vechime in specialitate si vechimea dobandita in temeiul unui contract individual de munca, raport de serviciu sau ca profesie liberala in statele membre ale Uniunii Europene, precum si in alte state cu care Romania a incheiat conventii de recunoastere reciproca a acestor drepturi, demonstrata cu documente corespunzatoare de catre persoana care a desfasurat o activitate intr-o functie de specialitate corespunzatoare profesiei sau specializarii sale.
(4) In toate cazurile vechimea in specialitate se raporteaza la durata normala a timpului de munca, fiind calculata prin raportare la fractiunea de norma lucrata si se demonstreaza cu documente corespunzatoare.
Asadar, pentru functiile publice, se aplica Codul administrativ in speta art. 424 alin.(3) si (4), asa cum am mentionat mai sus.
Procedura de pensionare care se aplica de la 1 septembrie 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor?
Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 septembrie 2024 – Noua lege a pensiilor. Ghid practic, detalii AICI >>>
Asadar, daca din fisa postului sau orice alte documente, salariatul poate face dovada ca a desfasurat activitati care au legatura cu specializarea sa sau cerintele acestui post, impun anumite studii si sunt legate de specializarea obtinuta de acesta, veti putea considera acea perioada ca vechime in specialitatea studiilor.
In conditiile in care, din niciun document depus nu rezulta legatura intre studiile absolvite si activitatea desfasurata de catre salariatul respectiv, nu veti considera aceasta perioada ca vechime in specialitate.
Un raspuns oferit in noiembrie 2024, de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la speicalisti in legislatia muncii si administratie publica.
Florentina Buzea este consultant, consilier juridic si expert in achizitii publice cu o experienta profesionala de 4 ani in domeniul achizitiilor publice in institutii publice. Este licentiata in stiinte juridice si detine un Master cu specializare in Management (Universitatea Constantin Brancoveanu Pitesti - Departament Studii de Masterat si Postuniversitare de Perfectionare), dar si un Master cu specializare in Drept comunitar (Universitatea Danubius Galati - Facultatea de Drept).
Are o experienta profesionala de 20 ani in domeniul dreptului muncii, dreptului comercial, contencios administrativ si drept civil, executari silite, consultanta de specialitate si reprezentare in fata instantelor de judecata.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.