Ministrul muncii: legea pensiilor va fi gata in data de 1 octombrie 2017

de Mara Dobrin 20 Sep. 2017 2323

Ministrul muncii: legea pensiilor va fi gata in data de 1 octombrie 2017
Legea pensiilor urmeaza sa fie prezentata in Coalitie la data de 1 octombrie 2017, iar in momentul de fata se fac calcule, impreuna cu Ministerul de Finante si Casa Nationala de Pensii, a declarat ministrul muncii, Lia Olguta Vasilescu.


Inechitatile din sistemul de pensii trebuie corectate, iar pensiile urmeaza sa creasca, a mai adaugat Olguta Vasilescu in cadrul unui post de televiziune:

"Noi trebuie sa venim in fata Coalitiei la 1 octombrie cu Legea pensiilor finalizata. Au fost trei variante la care noi am lucrat: una dintre ele strict pe Programul de guvernare, alta care presupune si anumite corectii, si o a treia care este o mixtura intre cele doua variante. La ora actuala, se fac calcule la Ministerul de Finante, impreuna cu cei de la Casa Nationala de Pensii. (...) se transmita mai departe Parlamentului, iar Parlamentul sa o dezbata, sa vina cu amendamente si in final sa fie promulgata", a spus Vasilescu, conform Agerpres.

Pensiile din sistemul national trebuie sa creasca. Punctul de pensie pana in 2020 va fi de 1.775 de lei

"Cu certitudine pensiile trebuie sa creasca si vorbim aici doar despre pensiile care sunt in sistemul national, deci la Casa Nationala de Pensii. Nu vorbim aici despre pensiile speciale. Acolo este cu totul alta discutie, unde nu prea are legatura Ministerul Muncii, pentru ca, dupa cum stiti, exista o casa sectoriala de pensii — una este la MAI, alta la Ministerul Apararii. Noi ne-am axat pe varianta care tine de Casa Nationala de Pensii. Ca si principii, exact cum scrie in Programul de guvernare, trebuie sa creasca punctul de pensie pana in 2020, la 1.775 de lei. Asta inseamna ca pensiile automat vor creste toate", a subliniat Vasilescu.

Se va aplica principiul contributivitatii, asa ca inechitatile prezente in sistemul de pensii vor disparea:

"Pastram principiul contributivitatii si incercam sa nu mai avem niciun fel de inechitati in sistem, in sensul ca acum se calculeaza pensiile pe acelasi stadiu de cotizare, si sa zicem ca femeile ies cu pensii mai mari, ceea ce nu este in regula. Vom incerca sa avem o formula, astfel incat si femeile, si barbatii care au avut aceeasi meserie sa aiba aceeasi pensie. Dupa aceea nu mai trebuie sa existe niciun fel de diferentiere intre oameni care au avut aceeasi meserie, care au acelasi stagiu de cotizare, care au aceeasi varsta de pensionare doar ca au iesit la pensie in ani diferiti si, in aceste conditii, s-au trezit si cu pensii diferite. (...)", a mai adaugat ministrul Muncii.


Micsorarea varstei de pensionare nu este o optiune, cu exceptia femeilor care au avut peste trei copii. Vasilecu a adaugat ca trendul in Europa este de a creste varsta de pensionare, iar in unele tari a ajuns chiar la varsta de 68 de ani. "...Sunt tari care au ajuns deja la 68 de ani si progresiv cresc pana la varsta de 70 de ani", a concluzionat ministrul muncii.

Femeile cu 3 copii ar putea sa se pensioneze mai repede?

Recalcularea pensiilor ar putea sa se incheie la jumatatea anului 2018, iar pentru ca acest fapt sa fie posibil este nevoie de implicarea mai multor functionari, pentru ca lucrurile sa se desfasoare in conditii de siguranta.

Noua lege a pensiilor nu va modifica varsta de pensionare, dar femeile care au cel putin trei copii s-ar putea pensiona cu 6 ani mai repede....citeste mai multe aici >>>


Sursa: Agerpres

 

Mara Dobrin Autor: Mara Dobrin
Redactor Institutii Publice
Cu o experienta de 9 ani in jurnalism, Mara Dobrin s-a alaturat echipei Rentrop & Straton, specializandu-se in ultimii 4 ani in crearea articolelor de interes in legislatia muncii, resurse umane si institutii publice. 



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016