Medic care a depasit varsta de 70 de ani - mai poate fi mentinut in activitate?

de Ioana Stoica 13 Aug. 2024 1639

Medic care a depasit varsta de 70 de ani - mai poate fi mentinut in activitate?
"Avand in vedere prevederile art. 391 din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, coroborate cu prevederile Legilor nr. 263/2010, nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii si ale celor din Codul muncii, exista vreo interpretare/situatie prin care un medic care a depasit varsta de 70 de ani (mai exact 71 de ani si 4 luni) mai poate continua activitatea? Fac precizarea ca este vorba despre un serviciu social (care nu este unitate sanitara publica), iar persoana respectiva nu are un contract individual de munca nou, incheiat dupa pensionare, functionand in baza unui CIM vechi de peste 20 de ani."


Raspunsul specialistilor: 
 

In prezent, medicii se pot pensiona la varsta standard prevazuta de Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare.
 

Procedura de pensionare care se aplica de la 1 septembrie 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor?

Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut - TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 septembrie 2024 –
Totul despre pensionare. Ghid practic pentru angajatori si angajati, detalii AICI >>>

 

Medicii care doresc continuarea activitatii peste varsta de pensionare, vor solicita obtinerea avizului de prelungire pe baza anumitor acte, in functie de activitatea desfasurata (conform Legii 95/2006 coroborate cu Decizia Colegiului Medicilor).

Cererea de avizare se depune cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte de expirarea avizului anual si va fi solutionata in maximum 30 de zile calendaristice.

 

Pentru medicii care lucreaza in unitati sanitare publice, continuarea activitatii peste varsta legala de pensionare poate avea loc numai in situatii exceptionale, respectiv deficit de personal medical / zone defavorizate, si numai pentru perioada in care postul urmeaza sa fie scos la concurs. Intervalul pentru republicarea posturilor la concurs este de aproximativ 3 luni, luandu-se in considerare termenele prevazute in OMS 166/2023.

Continuarea activitatii se face cu avizul eliberat de colegiul teritorial in cadrul caruia functioneaza unitatea medicala, in baza anumitor documente.

 

Conform alin.(8) al art. 391 din Legea 95/2006, prin exceptie de la prevederile tezei a doua a alin. (1), medicii care isi desfasoara activitatea in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate judetene sau a municipiului Bucuresti, direct sau prin intermediul furnizorilor de servicii medicale, isi pot continua activitatea, dupa implinirea varstei de 67 ani, la cerere, cu aviz anual eliberat de directia de sanatate publica judeteana sau a municipiului Bucuresti si de CMR, prin colegiile judetene ale medicilor sau al municipiului Bucuresti, pe baza certificatului de sanatate.

 

Medicii care au depasit limita de varsta prevazuta la alin. (1) pot profesa in continuare in unitati sanitare private. Desfasurarea activitatii se face in baza certificatului de membru si a avizului anual al CMR, eliberat pe baza certificatului de sanatate si a asigurarii de raspundere civila, pentru greseli in activitatea profesionala, incheiata pentru anul respectiv.

Totodata, art. 167 alin.(1) din Legea 360/2023  prevede ca „ legea intra in vigoare la data de 1 septembrie 2024, cu exceptia art. 46 alin. (2), art. 84 alin. (6), art. 127, art. 168 alin. (2) si art. 169, care intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2024”.

 

Asadar, incepand cu 1 ianuarie 2024 produc efecte juridice doar dispozitiile art. 46 alin. (2) din Legea 360/2023, care reglementeaza ca persoanele asigurate in sistemul public de pensii care indeplinesc conditiile de inscriere la pensie prevazute la alin. (1) al aceluiasi articol pot opta intre acordarea pensiei pentru limita de varsta si continuarea activitatii, cu acordul anual al angajatorului, pana la implinirea varstei de 70 de ani.
Insa, dispozitiile art. 46 alin.(1) din Legea 360/2023 vor intra in vigoare incepand cu 1 septembrie 2024.

 

Astfel, in opinia noastra, noua lege – in speta dispozitiile art. 46 alin. (2) din Legea 360/2023 - vizeaza persoanele care, indiferent de sex, potrivit noii legi, indeplinesc conditiile de pensionare pentru limita de varsta prevazute de acesteasta si doresc/opteaza pentru continuarea activitatii, pana la implinirea varstei de 70 de ani, fiind necesar in acest sens acordul anual al angajatorului.

In perioada de pana la intrarea in vigoare a art. 46 alin. (1) din Legea 360/2023, respectiv in perioada 1.01.2024-31.08.2024, in cazul persoanelor care fac obiectul alin. (2), conditiile de inscrierea la pensie pentru limita de varsta raman in continuare cele prevazute de Legea 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare.

Potrivit art. 19 din Normele metodologice aprobate prin HG 181/2024, „(1) Persoanele asigurate in sistemul public de pensii care indeplinesc conditiile de inscriere la pensie pentru limita de varsta, respectiv varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare contributiv prevazute in anexa nr. 5 la lege, incepand cu data intrarii in vigoare a legii, pot opta pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta sau continuarea activitatii in baza aceluiasi contract individual de munca/raport de serviciu, pana la implinirea varstei de 70 de ani, in conditiile prevazute de art. 46 alin. (2) din lege.

 

Astfel, in conditiile in care persoana in cauza nu se afla printre cazurile de exceptie de aplicare a acestor dispozitii mentionate de art.19 alin. (2) din Normele metodologice, apreciem ca acesteia nu pot fi aplicabile nici dispozitiile art. 46 alin. (2) din lege neputandu-si asadar exercita optiunea de mentinere in activitate, in conditiile acestei articol.


Totodata, in situatia in care persoana in cauza nu isi mai poate manifesta nici macar dreptul de a opta in conditiile art. 46 alin. (2) din Legea 360/2023, la implinirea varstei standard de pensionare si a conditiilor de stagiu, consideram ca, contractul individual de munca existent trebuie sa inceteze de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii.

Medicul  dvs. nu se incadreaza nici in situatia in care, daca, ulterior incetarii CIM si inscrierii la pensie pentru limita de varsta, la varsta standard de pensionare, ar fi decis sa continue activitatea in baza unui alt contract individual de munca,  si ar fi avut posibilitatea cumularii veniturilor din pensie cu cele rezultate din noul CIM incheiat, intrucat varsta dumnealui este peste limita maxima admisa de lege, si anume 70 de ani.
Asadar, consideram ca situatia medicului care este angajat in cadrul institutiei dvs., nu se regaseste in niciuna dintre prevederile susmentionate, in aceste conditii nemaiputand fi mentinut ca si salariat, intr-o institutie publica (depasind varsta limita de mentinere in activitate ca si salariat).

 

Un raspuns oferit in mai 2024, de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si administratie publica.

Ioana Stoica Autor: Ioana Stoica
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ. 



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016