de Marius Matei 17 Oct. 2014 3603 |
Institutiile publice au posibilitatea de a incheia si contracte de drepturi de autor, in lipsa unei clauze contractuale, tinand cont de faptul ca pentru operele create in indeplinirea atributiilor de serviciu precizate in contractul individual de munca, drepturile patrimoniale apartin autorului operei create.
Contractele de drepturi de autor sunt reglementate de art. 44 alin. (1) din Legea 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe cu modificarile si completarile ulterioare.
Autorul are dreptul de a autoriza utilizarea operei de catre terti, numai cu consimtamantul angajatorului si cu recompensarea acestuia pentru contributia la costurile creatiei.
Atentie! Utilizarea operei de catre angajator, in cadrul obiectului de activitate, nu necesita autorizarea angajatului autor.
Din punct de vedere fiscal, in situatia existentei unei activitati dependente ca urmare a unei relatii de angajare, remuneratia prestarilor rezultate din cesiunile de drepturi de proprietate intelectuala care intra in sfera sarcinilor de serviciu reprezinta venituri de natura salariala, conform prevederilor mentionate in mod expres in contractul dintre angajat si angajator, si se supun impozitarii potrivit prevederilor capitolului III «Venituri din salarii» al titlului III din Codul fiscal.
Astfel, daca institutia publica incheie cu salariatul si un contract de drepturi de autor pentru prestarea de catre salariat a atributiilor ce intra in sfera sarcinilor de serviciu conform fisei postului, veniturile obtinute in baza contractului de drepturi de autor sunt considerate venituri din salarii si impozitate ca atare.
Un salariat poate fi platit si in baza unui contract de drepturi de autor daca prestatiile in baza acestui contract nu intra in sfera sarcinilor de serviciu conform celor mai sus expuse.
Delimitarea prestatiilor din contractul de drepturi de autor fata de atributiile prevazute in fisa postului trebuie sa fie foarte clara iar prestatiile sa fie justificate. In caz contrar, organele fiscale pot recalifica venituri obtinute in baza contractului de drepturi de autor drept venituri salariale.
Sursa: Containstitutii.ro
Marius Matei, redactor InfoInstitutii.ro, aduce in atentia cititorilor stiri si noutati legislative cu privire la institutiile publice, sectorul bugetar si modificari legislative care ii privesc direct pe functionarii publici si nu numai. Experienta de aproape 10 ani in domeniu il califica pentru a face parte dintr-un colectiv de profesionisti.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.