Indemnizatia de cazare - daca salariatii sunt casatoriti, se acorda ambilor?

de Ioana Stoica 23 Iul. 2024 609

Indemnizatia de cazare - daca salariatii sunt casatoriti, se acorda ambilor?
"In situatia participarii la cursuri de perfectionare organizate in alta localitate, li se acorda salariatilor o indemnizatie de cazare si diurna pe toata perioada delegarii de 265 lei /zi. Intrebarea mea este daca in institutie sunt angajati sot si sotie, ambii beneficiaza de indemnizatia de cazare?"


Raspunsul specialistilor: 

 

Precizam ca art. 1 din Ordinul  MFP nr. 1235 din 28 martie 2023 care a modificat H.G. nr. 714/2018, prevede ca,incepand cu data de 1 aprilie 2023:

a) cuantumul indemnizatiei de delegare prevazute la  1 alin. (1) si alin. (2) lit. a) din anexa la Hotararea Guvernului nr. 714/2018 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii in interesul serviciului se majoreaza la 23 lei;
b) cuantumul alocatiei de cazare prevazute la  1 alin. (2) lit. b) din anexala Hotararea Guvernului nr. 714/2018 se majoreaza la 265 lei;
c) cuantumul indemnizatiei de detasare prevazute la  4 alin. (1) din anexala Hotararea Guvernului nr. 714/2018 se majoreaza la 23 lei.

 

Adica pentru o noapte de cazare se pot deconta 265 lei, pentru plafonul nemajorat cu 50 % sau pentru plafonul majorat cu 50 % = 397,5 lei, cu aprobarea ordonatorului de credite, conform art. 1, lit. b), alin. (3) care prevede ca: „Ordonatorul de credite poate aproba, in situatii temeinic fundamentate, majorarea alocatiei de cazare prevazute la alin. (2) lit. b) cu pana la 50%.

 

La aceste sume de mai adauga indemnizatia de detasare de 23 lei pe zi, rezultand o valoare totala care poate fi decontata de 288 lei, suma maxima ce poate fi decontata de un fuctionar public/personal contractual, in cazul participarii la cursuri.
In situatia in care costul cazarii este mai mare acesta poate fi achitat separat de catre cursant cash sau cu vouchere de vacanta, la momentul cazarii.

Avand in vedere cele prezentate mai sus, acesta este plafonul maxim care poate fi decontat de catre institutia si/sau autoritatea publica pentru o persoana -functionar public sau personal contractual, in cazul participarii la cursuri de perfectionare.


Formarea profesionala se poate desfasura in functie de mai multe conditii impuse de angajator sau alese de persoana care doreste sa urmeze sesiunea de pregatire.

 

In baza art. 196 din Codul muncii, participarea la formare profesionala poate avea loc la initiativa salariatului sau a angajatorului. In cazul in care participarea la formare profesionala a fost initiata de angajator, salariatul va beneficia, pe toata durata formarii profesionale, de toate drepturile salariale detinute (art. 197 alin. (2) din Codul muncii).

 

Drepturile cuvenite pe perioada formarii profesionale se acorda pe salariat, nefiind prevazuta nicio exceptie in ceea ce priveste situatia participarea la cursuri si beneficiile pentru situatia in care doi salaiati sunt casatoriti.

In aceste conditii, devine aplicabil principiul "unde legea nu distinge nici interpretul nu trebuie sa distinga", aceasta semnificand ca noi nu putem adauga sau exclude cazuri care n-au fost adaugate sau excluse de legiuitorul insusi.

Aceasta regula sugereaza ca unei formulari generale a textului legal trebuie sa-i corespunda o aplicare generala a acestuia, fara a face apel la distinctii pe care legea nu le prevede.
Pentru a putea intelege un text de lege, acesta trebuie interpretat. Uneori, aceasta operatiune este facila si la indemana oricui. Alteori e nevoie de aplicarea unor regului si argumente de logica formala.

 

Interpretarea logica presupune lamurirea sensului unei norme juridice pe baza legilor logicii formale si a sistemului de argumentare pe care se sprijina.
Aceasta interpretare se bazeaza pe rationamentele inductive si deductive si a condus la cristalizarea anumitor reguli de interpretare logica, exprimate in adagii latine, precum si la consacrarea unor argumente de interpretare logica.

 

Una dintre regulile de interpretare logica se exprima prin adagiul ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus, adica unde legea (norma juridica) nu distinge, nici interpretul nu trebuie sa distinga.  Cu  alte cuvinte, generalitatea formularii unui text legal conduce la generalitatea aplicarii lui, fara a se introduce distinctii pe care textul respectiv nu le contine.

In concluzie, indiferent de relatia personala dintre cei doi ( sot si sotie), fiecare beneficiaza separat de aceleasi drepturi prevazute si enumerate in  dispozitiile legale sus mentioanate.

 

Un raspuns oferit in iulie 2024, de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si administratie publica.

Ioana Stoica Autor: Ioana Stoica
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ. 



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016