de Cristian Tanase 22 Aug. 2024 2347 |
"Din 27.12.2023 sunt salariata si angajata ca functionar public, post de executie; inainte am lucrat ca PFA. Dupa data de 27.12.2023, inclusiv in anul 2024 incasez in PFA facturi emise in anul 2023. Exista vreo incompatibilitate ca in anul 2024 sunt functionar public dar incasez in PFA facturi restante emise inainte de data de 27.12.2023 ? Trebuie sa inchid oficial PFA_ul pana la o data anume. Codul CAEN pe PFA este 7022 (Management si consultanta), iar la functionar public sunt angajata la Directia Finante Contabilitate, Compartiment Analiza Economica." Raspunsul specialistilor:
Codul administrativ reglementeaza la art 429 desfasurarea de activitati in sectorul public si in sectorul privat. Astfel,functionarii publici pot desfasura activitati remunerate in sectorul public si in sectorul privat, cu respectarea prevederilor legale privind incompatibilitatile si conflictul de interese.
Art. 445 prevede ca functionarii publici au obligatia sa respecte intocmai regimul juridic al conflictului de interese si al incompatibilitatilor,precum si normele de conduita. In aplicarea prevederilor sus mentionate , functionarii publici trebuie sa exercite un rol activ, avand obligatia de a evalua situatiile care pot genera o situatie de incompatibilitate sau un conflict de interese si de a actiona pentru prevenirea aparitiei sau solutionarea legala a acestora. Astfel, in situatia intervenirii unei incompatibilitati sau a unui conflict de interese, functionarii publici au obligatia de a actiona conform prevederilor legale pentru incetarea incompatibilitatii sau a conflictului de interese, in termen legal.
Art. 96 din legea nr. 161/2003 prevede ca functionarii publici, functionarii publici parlamentari si functionarii publici cu statut special pot exercita functii sau activitati in domeniul didactic, al cercetarii stiintifice, al creatiei literar-artistice. Functionarii publici, functionarii publici parlamentari si functionarii publici cu statut special pot exercita functii in alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt in legatura directa sau indirecta cu atributiile exercitate ca functionar public, functionar public parlamentar sau functionar public cu statut special, potrivit fisei postului.
Din interpretarea sistematica a prevederilor legale, opinam ca detinerea simultana a unei functii publice si desfasurarea activitatilor anterior mentionate, in sectorul privat, genereaza o situatie de incompatibilitate din perspectiva dispozitiilor art. 96 din Legea nr. 161/2003, doar daca activitatea desfasurata in sectorul privat este in legatura directa sau indirecta cu atributiile exercitate ca functionar public.
Codul CAEN 7022 al PFA pe care il detineti, include acordarea de consultatii, indrumare (coaching) si asistenta operationala pentru firme si alte organizatii pe probleme de management, cum ar fi:
- planificarea strategica si organizatorica, procese de retehnologizare, managementul schimbarilor, reducerea costurilor si alte probleme financiare;
- obiective si strategii de marketing
- planificarea si politici privind resursele umane
- strategii de compensare si pensionare
- planificarea productiei si planificarea controlului
Aceste servicii pentru afaceri pot include consultanta, indrumare sau asistenta operationala pentru firme si servicii publice cu privire la:
- proiectarea metodelor sau procedurilor contabile, programe de contabilizare a costurilor, proceduri de control bugetar
- consultanta si asistenta acordata firmelor si serviciilor publice pentru planificare, organizare eficienta si control, managementul informatiei etc.
Incompatibilitatea semnifica interdictia prevazuta de lege de a cumula doua functii, doua atributii care prin caracterul lor sunt contradictorii. Totodata se mai poate defini si ca reprezinta acea contradictie absoluta dintre o anumita functie, calitate sau situatie si exercitarea unor atributii sau functii de catre aceeasi persoana.
Asadar, pentru a se afla intr-o situatie de incompatibilitate un oficial public nu trebuie sa ia nicio decizie, fiind suficient faptul ca exercita concomitent doua sau mai multe functii al caror cumul este interzis de lege.
Astfel, avand in vedere cele mentionate de dvs., in cazul in care activitatea pe care o desfasurati conform fisei postului de functionar public este in legatura directa sau indirecta cu activitatea PFA, atunci va aflati in incompatibilitate si nu mai aveti dreptul de a detine acel PFA. Aceste aspecte le puteti determina in functie de atributiile pe care dvs le aveti conform fisei de post pentru functia pe care o detineti in calitate de functionar public.
Din informatiile pe care ni le-ati transmis opinam ca cele doua activiati desfasurate de dvs ar putea fi in legatura una cu cealalta avand in vedere categoriile de activitati pe care le realizati conform codului CAEN al PFA-ului, astfel aflandu-va in stare de incompatibilitate.
Un raspuns oferit in ianuarie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.