Diurna externa. Modalitate de calcul si de acordare, in cadrul unei primarii

de Ioana Stoica 18 Sep. 2024 115

Diurna externa. Modalitate de calcul si de acordare, in cadrul unei primarii
Diurna externa este incidenta in ipoteza unei delegatii internationale, urmand, de asemenea, numeroase proceduri de decontare, stabilite prin norme legale specifice care variaza in functie de tara de destinatie si de acordurile internationale. Potrivit dispozitiilor din Codul muncii, daca angajatorul dispune delegarea unui angajat in alta localitate, pe teritoriul tarii sau in strainatate, in scopul serviciului, angajatul delegat are dreptul la contravaloarea serviciilor de transport si cazare.


 In plus fata de decontarea serviciilor de transport si cazare folosite in scopul indeplinirii misiunii date, angajatul delegat este indreptatit, conform legii, la o diurna de deplasare care reprezinta, de fapt, o indemnizatie de delegare (sau cheltuieli de acoperire necesitati la fata locului).

Dupa cum se specifica in Codul muncii, delegarea este o exercitare temporara a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului de munca al salariatului. Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului.

 

In privinta detasarii, acelasi act normative precizeaza ca aceasta este o schimbare temporara a locului de munca la un alt angajator, pentru executarea unor lucrari in interesul acestuia.  Detasarea poate fi dispusa pe o perioada de cel mult un an. In mod exceptional, perioada detasarii poate fi prelungita pentru motive obiective ce impun prezenta salariatului la angajatorul la care s-a dispus detasarea, cu acordul ambelor parti, din 6 in 6 luni.

 

Cum se procedeaza in cazul unui salariat dintr-o primarie, care a fost intr-o delegatie in afara tarii? Specialistii explica in cele ce urmeaza, luand drept exemplu un studiu de caz de pe PortalInstitutiiPublice:

 

"Care este suma ce poate fi acordata ca diurna, pentru un salariat al unei primarii, care a fost in delegatie in strainatate (Ungaria) in perioada 17-21 august?"
 

Raspunsul specialistilor: 

 

Durata deplasarii este importanta pentru calculul diurnei de deplasare si se ia in considerare de la data si ora la care angajatul a plecat, pana la data si ora la care mijlocul de transport folosit s-a intors la locul de plecare (locul de munca permanenta).

La calculul diurnei de deplasare in tara sau in afara tarii, prin delegatie interna sau externa se vor folosi zile calendaristice, fiecare 24 de ore scurse fiind considerate zile de deplasare. Astfel, valoarea minima a diurnei legale este cea impusa de legislatie - diurna pentru angajatii din sectorul public - autoritati si institutii publice.
Diurna se acorda atat in cazul deplasarilor pe teritoriul tarii, cat si atunci cand salariatul pleaca in strainatate. Valoarea acesteia este determinata de locul deplasarii, dar si de durata.

 

In cazul diurnei externe, perioada pentru care se acorda acesta indemnizatie se determina in functie de mijlocul de transport cu care se efectueaza deplasarea, astfel:

Evitati orice probleme privind diurna! Specialistii Rentrop & Straton va ofera acum solutia salvatoare, lucrarea specializata: Diurna legala in Romania si in strainatate, detalii AICI >>>

 

a) momentul decolarii avionului, la plecarea in strainatate, si momentul aterizarii avionului, la sosirea in tara, dar si pe aeroporturile care constituie puncte de trecere a frontierei de stat a Romaniei;
b) momentul trecerii cu trenul sau cu mijloacele auto prin punctele de trecere a frontierei de stat a Romaniei, atat la plecarea in strainatate, cat si la inapoierea in tara.
Prin Ordinul 1235/2023, emis de Ministerul Finantelor, a fost actualizat cuantumului indemnizatiei de delegare. Prin urmare:
„Incepand cu data de 1 aprilie 2023:
a) cuantumul indemnizatiei de delegare prevazute la art. 1 alin. (1) si alin. (2) lit. a) din anexa la Hotararea Guvernului nr. 714/2018 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii in interesul serviciului se majoreaza la 23 lei;
b) cuantumul alocatiei de cazare prevazute la art. 1 alin. (2) lit. b) din anexa la HG 714/2018 se majoreaza la 265 lei;
c) cuantumul indemnizatiei de detasare prevazute la art. 4 alin. (1) din anexa la HG 714/2018 se majoreaza la 23 lei.

Astfel, cuantumul  diurnei in 2024 este urmatorul:

Diurna interna - angajatorul poate acorda minim 23 lei pe zi, dar suma poate fi mai mare chiar de 2,5 ori, ajungand la maxim 57,5 lei/zi. In ceea ce priveste alocatia de cazare, aceasta poate fi acordata in cuantumul de 265 de lei/zi. Pentru diurna externa - suma minima difera in functie de tara,  iar valoarea maxima este de pana 2,5 ori mai mare.

Pentru Ungaria, contravaloarea diurnei este de 35 de euro pe zi, conform Hotararii 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar

 

Suma maxima deductibila cu diurna externa: 35 euro x 2,5 x 5 zile = 437,5 euro.

 

Important de retinut: pentru deplasarile care nu insumeaza 24 de ore, diurna se acorda astfel: 50%
- pana la 12 ore si 100% pentru perioada care depaseste 12 ore.

Diurna se acorda in baza ordinului de deplasare emis de angajator. Acest document normalizeaza calatoria angajatului, incluzand informatii vitale ca data de plecare, destinatia, motivul si perioada calatoriei, alaturi de suma diurnei.


 
Un raspuns oferit in septembrie 2024, de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si administratie publica.

Ioana Stoica Autor: Ioana Stoica
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ. 



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016