de Florentina Buzea 15 Mar. 2024 811 |
"Un functionar public detasat pe o functie publica de conducere temporar vacanta, pe perioada detasarii poate ocupa o functie publica de executie ca urmare a intoarcerii titularului postului la serviciu pana la data incetarii detasarii." Raspunsul specialistilor: Art. 502 lit. b) din Codul administrativ reglementeaza modalitatile de modificare a raporturilor de serviciu ale functionarilor publici care pot avea loc si prin detasare.
Art. 505 prevede ca detasarea se dispune in interesul autoritatii sau institutiei publice in care urmeaza sa isi desfasoare activitatea functionarul public, pentru o perioada de cel mult 6 luni. In cursul unui an calendaristic un functionar public poate fi detasat mai mult de 6 luni numai cu acordul sau scris.
Detasarea se poate dispune pe o functie publica vacanta sau temporar vacanta, pe o functie publica de acelasi nivel, cu respectarea categoriei, clasei si gradului profesional al functionarului public, sau intr-o functie publica de nivel inferior.
ATENTIE!
Lucrarea „Kit de documente obligatorii in Legislatia Muncii si Salarizare” contine modele de contracte individuale de munca ce reflecta toate aceste modificari legislative, detalii AICI >>>
Functionarul public poate fi detasat pe o functie publica de nivel inferior numai cu acordul sau scris si trebuie sa indeplineasca conditiile de studii si conditiile specifice pentru ocuparea functiei publice pe care urmeaza sa fie detasat.
Detasarea se dispune prin act administrativ al persoanei care are competenta legala de numire a functionarului public detasat, la propunerea conducatorului autoritatii sau institutiei publice in care urmeaza sa isi desfasoare activitatea functionarul public detasat.
Pe perioada detasarii functionarul public isi pastreaza functia publica si salariul. Daca salariul corespunzator functiei publice pe care este detasat este mai mare, el are dreptul la acest salariu.
Precizam ca detasarea se realizeaza printr-un act administrativ care cuprinde numele functionarului public detasat, locul unde va fi detasat, temeiul legal, perioada de timp pentru care functionarul public este detasat, functia pe care o va ocupa pe perioada detasarii, salarizarea aferenta perioadei de detasare, faptul ca in perioada respectiva functionarul isi mentine postul ocupat anterior, drepturile salariale ca urmare a detasarii, persoanele indreptatite sa duca la indeplinire actul administrative, perioada in care poate fi contestat actul administrative de detasare.
Asadar, consideram ca odata intors functionarul public pe al carui post a fost detasat un functionar public, pentru functionarul detasat inceteaza efectele actului administrative si implicit detasarea, acesta neputand ocupa in perioada ramasa o alta functie de nivel inferior sau superior in afara celei pentru care a fost detasat.
Un raspuns oferit in martie 2024, de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si administratie publica.
Florentina Buzea este consultant, consilier juridic si expert in achizitii publice cu o experienta profesionala de 4 ani in domeniul achizitiilor publice in institutii publice. Este licentiata in stiinte juridice si detine un Master cu specializare in Management (Universitatea Constantin Brancoveanu Pitesti - Departament Studii de Masterat si Postuniversitare de Perfectionare), dar si un Master cu specializare in Drept comunitar (Universitatea Danubius Galati - Facultatea de Drept).
Are o experienta profesionala de 20 ani in domeniul dreptului muncii, dreptului comercial, contencios administrativ si drept civil, executari silite, consultanta de specialitate si reprezentare in fata instantelor de judecata.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.