Asistentii maternali. CONDITII pentru obtinerea si mentinerea unui atestat

de Ioana Stoica 10 Sep. 2024 213

Asistentii maternali. CONDITII pentru obtinerea si mentinerea unui atestat
Va reamintim ca asistentul maternal este persoana fizica, atestata in conditiile ORDONANTEI 27/2024 , angajata a directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului, care asigura la domiciliul sau sau, dupa caz, la resedinta sa cresterea, ingrijirea si educarea copilului pe perioada aplicarii masurii de protectie speciala a plasamentului, a plasamentului in regim de urgenta pentru copilul separat, temporar sau definitiv, de parintii sai sau, dupa caz, in perioada de respiro a unui alt asistent maternal.


Care sunt conditiile obtinerea si mentinerea unui atestat, in acest sens? Specialistii de la PortalInstitutiiPublice ne explica in cele ce urmeaza, folosind o speta relevanta:

 

"Avand in vedere noile prevederi din Ordonanta Guvernului 27/01.08.2024 privind conditiile de obtinere a atestatului, procedurile de atestare si statutul asistentului maternal, va rugam sa ne sprijniti in clarificarea urmatoarelor aspecte:

- daca asistentii maternali angajati in prezent la nivelul directiei care au atestat valabil potrivit art. 30, al. (1), nu indeplinesc conditia de studii potrivit art. 3, lit. b) (invatamant liceal), dar sunt posesori ai unui certificat de absolvire a cursurilor de perfectionare pentru ocupatia de asistent maternal organizat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie in anul 2023, isi pot continua activitatea, chiar daca intervine incetarea masurii de protectie speciala pentru copilul/copiii pe care ii au in prezent in ingrijire;

- daca asistentii maternali angajati in prezent care au absolvit cursurilor de perfectionare precizate anterior, au in plasament un copil si au atestatul valabil potrivit art. 30, alin. (1), pentru a se ocupa de doi copii, pot primi in plasament si al doilea copil, in situatia in care, persoanele in cauza nu indeplinesc conditiile potrivit art. 3, lit. b) a prezentei ordonante.

- daca este considerat invatamant liceal (conform articolului 3, al. b, din prezenta ordonanta) si invatamantul liceal-ciclul inferior, asa cum reiese din harta sistemului educational corelat cu ISCED si CNC."


Raspunsul specialistilor: 

1. Conditiile de obtinere a atestatului, procedurile de atestare si statutul asistentului maternal au fost reglementate anterior, prin HG 679/2003.

In baza prevederilor Hotararii Guvernului mai sus mentionate a functionat reteaua de asistenta maternala inca de la infiintare.
Prin noua Ordonanta, una dintre propunerile specialistilor din sistemul de protectie speciala pentru a creste gradul de profesionalizare a  retelei de asistenta maternala a fost impunerea unor conditionalitati privind varsta si nivelul de educatie pentru atestarea ca asistent maternal.

Asadar, s-a impus reevaluarea conditiilor de obtinere a atestatului, procedurile de atestare si statutul asistentului maternal, asa cum erau ele reglementate prin HG 679/2003.


Cititi cu atentie COR "Arborele genealogic" COMPLET pentru identificarea codurilor de ocupatii din Romania

Descoperiti toate modificarile in lucrarea „Clasificarea ocupatiilor din Romania”, actualizata, detalii AICI >>
 

Prin actualul act normativ este stabilita procedura clara de evaluare si atestare a asistentilor maternali si sunt avute in vedere urmatoarele:

- stabilirea conditiilor pe care trebuie sa le indeplineasca persoana care poate fi atestata ca asistent maternal;
- reglementarea situatiilor in care o persoana nu poate fi asistent maternal;
- stabilirea etapelor pe care trebuie sa le parcurga persoana care doreste sa devina asistent maternal.

 

Este de mentionat in acest sens, situatia atestatelor eliberate pentru persoanele care, dupa intrarea in vigoare a prezentului act normativ, nu vor mai indeplini conditiile de studii, respectiv vor atinge varsta standard de pensionare, atestate a caror valabilitate va inceta de drept daca in perioada de valabilitate masura de protectie a copilului pe care il au in plasament va inceta, ceea ce conduce la o tranzitie normala catre aplicarea prevederilor noului cadru legal menit sa creasca calitatea pregatirii si evaluarii persoanelor care vor face parte din reteaua de asistenta maternala.

 

O alta exceptie avuta in vedere este exceptarea de la obligatia indeplinirii conditiilor de studii si a parcurgerii etapei de pregatire pentru asumarea profesiei de asistent maternal a persoanelor care au obtinut un certificat de absolvire a cursului de perfectionare pentru ocupatia de asistent maternal organizat de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie in anul 2023. 

 

Justificarea acestui demers are in vedere faptul ca formarea asigurata de catre ANPDCA pentru intreaga retea de asistenta maternala din tara a fost realizata in cadrul unui proiect national finantat din fonduri publice, angajarea asistentilor maternali din aceasta perioada si mentinerea lor in perioada de sustenabilitate reprezentand angajamente asumate de institutie, in calitate de Beneficiar al proiectului.

 

Asadar, aratam ca in anul 2022 Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie a elaborat programa de pregatire pentru ocupatia de asistent maternal, in baza careia a fost autorizata ca furnizor de formare si pe baza careia in anul 2023, a format toti asistentii maternali in cadrul proiectului „TEAM-UP: Progres in calitatea ingrijirii alternative a copiilor” cod SMIS 127169, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman 2024-2020.

 

Asadar, asistentii maternali angajati in prezent la nivelul directiei care au atestat valabil potrivit art. 30, al. (1) si care nu indeplinesc conditia de studii potrivit art. 3, lit. b) (invatamant liceal), dar sunt posesori ai certificatului de absolvire a cursurilor de perfectionare pentru ocupatia de asistent maternal organizat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie in anul 2023, isi pot continua activitatea, chiar daca intervine incetarea masurii de protectie speciala pentru copilul/copiii pe care ii au in prezent in ingrijire.

 

Principalele elementele de noutate introduse prin prezentul act normativ sunt:

 

- introducerea conditiei de studii pentru persoanele care vor sa devina asistent maternal, respectiv absolvent de invatamant liceal;
- introducerea conditiei ca cel putin unul dintre membrii familiei asistentului maternal sa obtina venituri, exceptand solicitantul, daca acesta locuieste cu unul sau mai multi adulti;
- limitarea desfasurarii activitatii de asistent maternal pana la implinirea varstei standard de pensionare;
- introducerea unor limite minime si maxime ale diferentei dintre varsta asistentului maternal si copilul pe care acesta il poate lua in plasament, in vederea asigurarii premiselor de a fi corelate nevoile copilului cu abilitatile asistentului maternal;
- extinderea valabilitatii atestatului asistentului maternal de la 3 ani, la perioada neterminata.

 

2. Asistentul maternal nu poate primi in plasament copiii cu care este ruda pana la gradul III inclusiv si nici daca diferenta de varsta dintre acesta si asistentul maternal este mai mica de 18 ani si mai mare de 47 de ani.

 

In prezenta ordonanta se regaseste ntroducerea interdictiei de a plasa un numar mai mare de doi copii, cu exceptia situatiei in care copilul pentru care se propune masura de protectie speciala apartine unui grup de frati aflati in plasament la acelasi asistent maternal. 

 

Exceptia poate fi aplicata numai in situatia in care suprafata locativa pe care o detine asistentul maternal respecta cerintele minimale referitoare la incaperi sanitare, dotarea minima a incaperilor sanitare, a bucatariei, dotarea minima cu instalatii electrice, spatii si instalatii de folosinta comuna pentru cladiri cu mai multe locuinte, aprobate prin anexa nr. 1 la Legea locuintei 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
 

Asadar, asistentii maternali angajati in prezent care au absolvit cursurilor de perfectionare pentru ocupatia de asistent maternal organizat de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie in anul 2023, care au in plasament un copil si au atestatul valabil potrivit art. 30, al. (1), pentru a se ocupa de doi copii, pot primi in plasament si al doilea copil, in situatia in care, persoanele in cauza, nu indeplinesc conditiile prevazute la art. 3 lit. b) din Ordonanta.
 

3. Invatamantul liceal este organizat in doua cicluri care se succed:
 

- ciclul inferior al liceului, format din clasele a IX-a - a X-a.
- ciclul superior al liceului, format din clasele a XI-a - a XII-a/a XIII-a.

Avad in vedere ca dispozitiile art. 3 litera b) precizeaza ca poate fi atestata ca asistent maternal persoana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii - b) a absolvit invatamantul liceal si tinand cont de faptul ca invatamantul liceal este organizat in doua cicluri successive, consideram ca persoana care poate fi atestata ca asistent maternal trebuie sa aiba finalizat invatamantul liceal adica cele 12, respctiv 13 clase. Nu sunt indeplinite conditiile daca persoana respective a absolvit doar ciclul inferior al liceului.
 

Se poate concluziona astfel ca prin actualul act normativ se asigura un cadru legal armonizat si detaliat al modului in care persoanele care doresc sa devina asistenti maternali vor fi selectate, evaluate si atestate, astfel incat sa fie asigurata cresterea calitatii actului de ingrijire a copiilor aflati in sistemul de protectie speciala, in considerarea rolului si responsabilitatilor ce revin autoritatilor publice cu atributii in domeniu, sau furnizorilor privati de servicii sociale.   
 

Un raspuns oferit in februarie 2024, de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe sfaturi si raspunsuri de la specialisti in legislatia muncii si administratie publica.

Ioana Stoica Autor: Ioana Stoica
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ. 



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016