Adeverinta de vechime in munca, pentru recalculare - PROCEDURA

de Ioana Stoica 04 Iun. 2024 593

Adeverinta de vechime in munca, pentru recalculare - PROCEDURA
"In 1973 am lucrat ca educator cu contract de munca dar fara carte de munca,pana in 1974. Arhiva scolii a ars, a ramas doar contractul de munca in baza caruua am primit ADEVERINTA ca am lucrat, care nu contine CAS nefiind arhiva. Casa de pensii nu-mi ia in considerare ADEVERINTA pt. ca nu corespunde legii pensiilor,la recalcularea vechimii. Se mai poate face ceva?"


Raspunsul specialistului: 

 

Pana la data de 1 aprilie 2001, dovada realizarii stagiului de cotizare se face cu carnetul de munca, iar dupa aceasta data, acesta rezulta din declaratiile nominale de asigurare (D112) depuse de angajator la casa teritoriala de pensii pana la data de 31 decembrie 2010, respectiv la ANAF incepand cu 1 ianuarie 2011.

Stagiul de cotizare se certifica, la cererea asiguratilor sistemului public de pensii, de catre casele teritoriale de pensii.
In situatia in care exista documente din care sa rezulte vechimea in munca, institutia la care ati lucrat are obligatia sa va emita adeverinta cu vechimea in munca.

 

In situatia in care institutia la care ati fost angajat nu v-a eliberat adeverinta conform modelului agreat de catre Casa de Pensii, iar aceasta  nu detine documentele doveditoare privind vechimea in munca si/sau stagiul de cotizare,  dvs., aveti posibilitatea de a formula catre fostul angajator o noua cerere prin  care veti  solicita emiterea si eliberarea adeverintei constatatoare a vechimii in munca/incadrarii, conform legii, in formatul agreat de catre Casa de Pensii.

 

In solicitarea dvs trebuie sa va prevalati si de prevederile:

 

-    art.1 din Decretul nr. 389 din 11 octombrie 1972 cu privire la contributia pentru asigurarile sociale de stat care mentiona:
“Unitatile socialiste de stat, organizatiile cooperatiste, alte organizatii obstesti, orice alte persoane juridice, precum si persoanele fizice, care folosesc personal salariat, sunt datoare sa verse la bugetul asigurarilor sociale de stat, o contributie de 15% asupra castigului brut realizat de personalul lor salariat, de persoanele care se califica la locul de munca sau care urmeaza cursuri de perfectionare profesionala, precum si asupra sumelor primite de ucenici, elevi ai scolilor profesionale, pe timpul cat fac practica in productie, indiferent de forma in care se realizeaza aceste venituri, de fondul din care se platesc si de durata contractului de munca.”

 

-      art. 137 din legea 10/1972-Codul  muncii:


 (1) Timpul cit o persoana a desfasurat activitate pe baza unui contract de munca constituie vechime in munca si alte perioade prevazute de lege.
(2) Conditiile in care o persoana incadrata are vechime in munca, vechime neintrerupta in munca, vechime neintrerupta in aceeasi unitate, vechime in functie, meserie sau profesie, precum si modul de calcul al acestora, stabilite de lege, iar dovada se face cu carnetul de munca si cu alte acte sau mijloace de dovada, in conditiile legii.
(3) Unitatea este obligata sa elibereze persoanelor incadrate in munca, la incetarea contractului de munca, carnetul de munca, completat cu toate datele la zi.

 

Asadar, in conditiile in care nu se va elibera Adeverinta cu stagiul de cotizare, persoana interesata ca sa-si reconstituie vechimea in munca are posibilitatea de a chema in judecata si Casa de Pensii,  pentru ca aceasta este singura institutie publica abilitata sa emita deciziile de pensie in baza datelor centralizate la nivel institutional care certifica stagiile de cotizare, iar o hotarare judecatoreasca prin care se recunoaste vechimea in munca este un document in baza caruia Casa Nationala de Pensii Publice este in masura sa emita o decizie de pensionare.

 

Este important de mentionat ca atat angajatorii, cat si alti detinatori de arhive sunt raspunzatori, conform prevederilor legale, de exactitatea si corectitudinea continutului adeverintelor emise si eliberate in vederea stabilirii vechimii in munca si implicit a drepturilor de pensie.


 
Un raspuns oferit in iunie 2024, de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si administratie publica.

Ioana Stoica Autor: Ioana Stoica
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ. 



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016