Acordarea sporului pentru conditii vatamatoare. Conditii si cuantum

de Ioana Stoica 09 Sep. 2024 319

Acordarea sporului pentru conditii vatamatoare. Conditii si cuantum
"Daca intr-o primarie in care nu s-au acordat niciodata sporuri pentru conditii deosebite de munca, se efectueaza o expertiza a locurilor de munca in vederea acordarii de sporuri pentru conditii, acestea se vor putea acorda incepand cu anul curent, tinand cont de prevederile legale care au blocat acordarea sporurilor la nivelul anilor anteriori? Se poate considera ca activitateanu se mai desfasoara in aceleasi conditii?"


Raspunsul specialistilor: 

 

Art. II din OUG 115/2023 stabileste ca, cuantumul sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor, primelor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariul brut lunar, se mentine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2023.
Conform art. 23 din Legea 153/2017, locurile de munca pentru care se acorda acest spor sunt acelea care presupun conditii de munca periculoase, constatate in urma efecturarii determinarilor sau, dupa caz, expertizarilor de specialitate.


 
Lucrarea Ghid practic Intocmirea dosarului SSM va arata cum sa va blindati ca la carte cu toate documentele pe care vi le pot cere inspectorii. Astfel, le veti putea pune acestora la dispozitie, perfect stapan pe dvs., absolut toate actele solicitate, in concordanta perfecta cu tipul societatii si cu activitatile desfasurate, cu numarul de lucratori, cu riscurile evaluate, detalii AICI >>>

 

In baza stabilirii locurilor de munca in conditii periculoase sau vatamatoare, a fost prevazuta marimea concreta a sporului. De asemenea, s-a instituit obligativitatea de acordare a acestor sporuri exclusiv pentru acele posturi ori categorii de personal pentru care activitatea se desfasoara in locuri de munca in care activitatea nu se desfasoara in conditii normale, tinand cont de prevederile Legii securitatii si sanatatii in munca 319/2006, precum si de legislatia subsecventa acesteia.

 

La stabilirea sporului pentru conditii periculoase sau vatamatoare de munca se au in vedere: existenta factorilor nocivi si mecanismul de actiune a acestora asupra organismului, intensitatea de actiune a factorilor nocivi sau asocierea acestor factori, durata de expunere la actiunea factorilor nocivi, existenta unor conditii de munca ce implica o suprasolicitare nervoasa, care determina un risc de imbolnavire sau de accidentare, structura si nivelul morbiditatii in raport cu specificul locului de munca

 

Nivelul sporului pentru conditii periculoase sau vatamatoare de munca este de:

- pana la 15% din salariul de baza, pentru personalul care isi desfasoara activitatea sub influenta a 4 factori de risc;
- pana la 10% din salariul de baza, pentru personalul care isi desfasoara activitatea sub influenta a 3 factori de risc;
- pana la 5% din salariul de baza, pentru personalul care isi desfasoara activitatea sub influenta a 2 factori de risc.

 

Cuantumul sporului se stabileste prin aplicarea cotei procentuale asupra salariului de baza in luna respectiva, corespunzator timpului efectiv lucrat.
Sporul prevazut se acorda in conditiile in care, la eliberarea buletinelor de determinare sau, dupa caz, de expertizare a locurilor de munca, s-au avut in vedere urmatoarele aspecte:

 

-inregistrarea de imbolnaviri profesionale ca urmare a activitatii desfasurate la locul de munca;
-existenta unor indici de morbiditate la locurile de munca respective;
-inregistrarea unor cazuri de accidente de munca produse la locul de munca.

 

Sporul se acorda intregului personal din institutia respectiva sau numai pentru anumite categorii de personal.
In vederea acordarii sporului, buletinele de determinare sau, dupa caz, de expertizare a locurilor de munca, eliberate de compartimentele de specialitate din cadrul directiilor de sanatate publica, care constata ca s-au aplicat toate masurile posibile de normalizare a conditiilor de munca si ca toate instalatiile de protectie a muncii functioneaza normal, se refac ori de cate ori intervin modificari semnificative in ceea ce priveste tehnologia, echipamentele de munca si amenajarea locurilor de munca, dar nu mai tarziu de 36 de luni de la data emiterii.

 

La stabilirea sporului pentru conditii periculoase sau vatamatoare de munca, pentru a nu afecta echilibrele bugetare, a fost introdusa conditia de a se respecta incadrarea in sumele prevazute pentru cheltuieli de personal din bugetul de venituri si cheltuieli aprobat.

Sporul se acorda cu respectarea prevederilor art. 25 din Legea cadru 153/2017 si cu incadrarea in sumele prevazute pentru cheltuielile de personal din bugetul de venituri si cheltuieli aprobat. Sporul se acorda pentru activitatea desfasurata, conform contractului individual de munca/raportului de serviciu, in cadrul programului normal de lucru.

 

Beneficiaza de sporul pentru conditii periculoase sau vatamatoare de munca functionarii publici cat si personalul contractual.
Prin  legea 296/2023 pentru conditiile de munca in care se desfasoara activitatea, conditii periculoase sau vatamatoare, personalul poate primi un spor de pana la 15% din salariul de baza, dar nu mai mult de 1.500 lei brut lunar, corespunzator timpului lucrat la locurile de munca respective, cu respectarea prevederilor legale in vigoare.

 

De altfel, acest drept pe care il veti acorda este un drept nou si  se acorda cu caracter de noutate la nivelul respectivei institutii.
Avand in vedere ca acordarea acestui drept este conditionata de existenta buletinului de determinari, in opinia noastra, chiar si in conditiile suspendarii temporare a acordarii acestuia, trebuie sa se faca aplicarea dispozitiilor legale sus-citate, aplicabile la nivelul anului 2024, daca din cuprinsul noului buletin de determinari rezulta ca personalul care ocupa aceleasi functii isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii, intentia de reglementare fiind evidenta in sensul mentinerii cuantumului acestui drept.

 

Aceste aspecte rezulta si din  Nota de fundamentare a OUG 115/2023 potrivit careia „in acelasi timp, se propune continuarea aplicarii unora dintre masurile care vizeaza limitarea cheltuielilor aprobate in anii anteriori, astfel:

 

- mentinerea in anul 2024 a cuantumului sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor, primelor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2023, in masura in care personalul ocupa aceeasi functie si isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii”.

Avand in vedere faptul ca actele normative nu disting raportarea cuantumului sporului pentru conditii vatamatoare la acordarea intrerupta sau neintrerupta a acestuia, opinam ca veti  face raportarea la nivelul lunii decembrie 2023, asa cum se precizeaza in dispozitiile OUG 115/2023, care plafoneaza cuantumul sporurilor la valoarea acestora, acordata in luna decembrie 2023. Adica veti raporta valoarea sporului (de 15%, 10% sau 5%) la valoarea  din salariul brut lunar pe care ati  fi acordat-o in decembrie 2023.

 

Daca aceasta raportare este imposibia, va veti raporta la insttutiile publice care au functii similar in plata si care acorda acest spor de conditii.
Din punctul nostru de vedere, nu va veti raporta cu cuantumul sporului la salariul marit in cele doua transe, in lunile iunie si septembrie, conform ordonantelor de majorare ale salariilor in sistemul bugetar.

 

Un raspuns oferit in septembrie 2024, de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si administratie publica.

Ioana Stoica Autor: Ioana Stoica
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ. 



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016