TVA pentru vanzarea terenurilor - in ce conditii primaria trebuie sa plateasca taxa pe valoare adaugata?

de Florentina Buzea 07 Oct. 2024 344

TVA pentru vanzarea terenurilor - in ce conditii primaria trebuie sa plateasca taxa pe valoare adaugata?
Conform art. 269 alin. (5) din Codul fiscal: (5) Institutiile publice si organismele internationale de drept public nu sunt persoane impozabile pentru activitatile care sunt desfasurate in calitate de autoritati publice, chiar daca pentru desfasurarea acestor activitati se percep cotizatii, onorarii, redevente, taxe sau alte plati, cu exceptia acelor activitati care ar produce distorsiuni concurentiale daca institutiile publice si organismele internationale de drept public ar fi tratate ca persoane neimpozabile, precum si a celor prevazute la alin. (6) si (7).


In sensul prezentului articol, prin organisme internationale de drept public se intelege organizatiile internationale interguvernamentale, constituite de catre state care sunt parti la acestea, in baza unor tratate sau a altor instrumente juridice specifice dreptului international public si care functioneaza conform actelor lor constitutive, statutelor lor sau altor documente care emana de la acestea, fiind guvernate de normele dreptului international public si nu de dreptul intern al vreunui stat.

 

Activitati care produc distorsiuni concurentiale:

 

- Vanzarea de autovehicule puse sub sechestru;
- Vanzarea de medicamente si vaccinuri;
- Vanzarea de locuri de veci;
- Vanzarea de publicatii;
- Vanzarea de bunuri produse de detinuti;
- Inchirierea de vase, elicoptere si echipamente de patrulare catre persoane fizice;
- Activitati de paza si activitati similare;
- Analize de laborator;


- Acordarea de consultanta tehnica in legatura cu probleme tehnice, pentru sectorul privat
- Servicii de altoire, curatare si stropire a pomilor;
- Servicii de curatenie desfasurate in calitate de contractant;

 

Iata un studiu de caz relevant in acest caz, prezentat de expertii de la PortalInstitutiiPublice

 

"Anul trecut, in luna februarie, Primaria a incasat suma de 816.000 lei din vanzarea unui teren intravilan, insa dupa aceea data, nu s-a mai intreprins nicio vanzare de imobile. Primaria nu s-a declarat platitoare de TVA in termen de 10 zile, dupa depasirea plafonului cf art. 316 al Codului Fiscal si nici la alta data din anul 2023. In anul acesta, 2024, respectiv in cursul lunii octombrie, Primaria va vinde cateva terenuri a caror valoare nu depaseste plafonul de 300.000 lei. Va rugam sa ne spuneti daca in acest caz, cumparatorii trebuie sa achite TVA de 9% si Primaria trebuie sa se declare platitoare de TVA la data curenta?"

 

Raspunsul specialistilor: 


Institutiile publice sunt persoane impozabile pentru activitatile desfasurate in calitate de autoritati publice, dar care sunt scutite de taxa, conform art. 269 din Codul fiscal.

 

Institutiile publice sunt, de asemenea, persoane impozabile pentru urmatoarele activitati:
 

a) telecomunicatii;
b) furnizarea de apa, gaze, energie electrica, energie termica, agent frigorific si altele de aceeasi natura;
c) transport de bunuri si de persoane;
d) servicii prestate in porturi si aeroporturi;
e) livrarea de bunuri noi, produse pentru vanzare;
f) activitatea targurilor si expozitiilor comerciale;
g) depozitarea;
h) activitatile organismelor de publicitate comerciala;
i) activitatile agentiilor de calatorie;
j) activitatile magazinelor pentru personal, cantine, restaurante si alte localuri asemanatoare;
k) operatiunile posturilor publice de radio si televiziune;
l) operatiunile agentiilor agricole de interventie efectuate asupra produselor agricole si in temeiul regulamentelor privind organizarea comuna a pietei respectivelor produse.

 

Daca actioneaza in calitate de persoane impozabile si realizeaza sau intentioneaza sa realizeze o activitate economica ce implica operatiuni taxabile, scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere si/sau operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania, institutiile publice  trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, dupa cum urmeaza:

 

a) inainte de realizarea unor astfel de operatiuni, in urmatoarele cazuri:

1. daca declara ca urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri care atinge sau depaseste plafonul de scutire prevazut la art. 310 alin. (1), cu privire la regimul special de scutire pentru intreprinderile mici;
2. daca declara ca urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri inferioara plafonului de scutire prevazut la art. 310 alin. (1), dar opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa.  
b) daca in cursul unui an calendaristic atinge sau depaseste plafonul de scutire prevazut la art. 310 alin. (1), in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a atins sau a depasit acest plafon;
c) daca cifra de afaceri realizata in cursul unui an calendaristic este inferioara plafonului de scutire prevazut la art. 310 alin. (1), dar opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa;
d) daca efectueaza operatiuni scutite de taxa si opteaza pentru taxarea acestora, conform art. 292 alin. (3).

 

Asadar, avand in vedere ca valoara terenului vandut nu depaseste plafonul de 300.000 lei, opinam ca nu va incadrati in prevederile art.316 alin. (1) lit. b) Cod fiscal, nefiind nevoie sa va declarati platitor de TVA.

 

Regimul fiscal pentru livrare de terenuri neconstruibile si construibile: concluzii privind Livrare de terenuri neconstruibile


 
Regim fiscal:

1. Scutire de taxa, fara TVA (baza legala: art. 292 alin. 2) lit. f) din Codul fiscal
2. Optional, se poate taxa (baza legala: art. 292 alin. (3)


 
Livrare de terenuri construibile

 

Regim fiscal:


1. Pe factura se va aplica cota de TVA de 19% daca terenul se vinde catre persoane fizice sau firme neplatitoare de TVA (baza legala: art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal)
2. Se face taxare inversa daca vanzarea se face catre un alt platitor de TVA (baza legala: art. 331 din Codul fiscal)


Un raspuns oferit in octombrie 2024, de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si sanatate si securitate in munca.

Florentina Buzea Autor: Florentina Buzea
Florentina Buzea este consultant, consilier juridic si expert in achizitii publice cu o experienta profesionala de 4 ani in domeniul achizitiilor publice in institutii publice. Este licentiata in stiinte juridice si detine un Master cu specializare in Management (Universitatea Constantin Brancoveanu Pitesti - Departament Studii de Masterat si Postuniversitare de Perfectionare), dar si un Master cu specializare in Drept comunitar (Universitatea Danubius Galati - Facultatea de Drept). 

Are o experienta profesionala de 20 ani in domeniul dreptului muncii, dreptului comercial, contencios administrativ si drept civil, executari silite, consultanta de specialitate si reprezentare in fata instantelor de judecata. 



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016