OUG 107/2024: se vor restitui penalitatile aferente debitelor achitate inainte de ordonanta?

de Florentina Buzea 03 Oct. 2024 155

OUG 107/2024: se vor restitui penalitatile aferente debitelor achitate inainte de ordonanta?
Contribuabilii- persoane juridice, cu restante la plata obligatiilor catre stat pot beneficia de o noua amnistie fiscala, adoptata prin Ordonanta de Urgenta nr. 107/2024 care prevede, totodata, si o serie de alte facilitati.


Iata ce se intreba un cititor de pe PortalInstitutiiPublice:
 

"Doresc sa adresez urmatoarea intrebare: Conform OUG 107/2024, se pot restitui si penalitatile aferente debitelor achitate inainte de ordonanta ? De ex: daca un contribuabil a achitat in luna august debite si penalitati, acesta poate face cerere de restituire a penalitatilor?"


Raspunsul specialistilor: 


Conform art. I din Ordonanta sus mentionata:

(2) In sensul prezentelor masuri, prin obligatii bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv se intelege:

 

a) obligatii bugetare pentru care s-a implinit scadenta sau termenul de plata pana la data de 31 august 2024 inclusiv. Sunt considerate obligatii bugetare principale restante si obligatiile bugetare principale datorate de debitorul aflat in insolventa pentru care s-a implinit scadenta pana la data de 31 august 2024 inclusiv, independent de existenta unui tabel de creante sau a unui program de plata a creantelor;

 

b) diferentele de obligatii bugetare principale stabilite prin decizii de impunere comunicate pana la data de 31 august 2024 inclusiv, chiar daca pentru acestea nu s-a implinit termenul de plata prevazut la art. 156 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si diferentele de obligatii bugetare principale aferente perioadelor fiscale de pana la data de 31 august 2024 inclusiv, stabilite de organul fiscal central prin decizie de impunere emisa si comunicata pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, ca urmare a unui control fiscal;

 

c) obligatiile bugetare principale aferente perioadelor fiscale de pana la data de 31 august 2024 inclusiv, stabilite prin decizie de impunere emisa din oficiu de organul fiscal sau prin declaratie de impunere depusa cu intarziere de catre contribuabil, in perioada cuprinsa intre 1 septembrie 2024 si data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv;

 

d) alte obligatii de plata individualizate in titluri executorii emise potrivit legii si existente in evidenta organului fiscal in vederea recuperarii la data de 31 august 2024 inclusiv, precum si obligatiile bugetare principale stabilite de alte organe decat organele fiscale, aferente perioadelor fiscale de pana la data de 31 august 2024, transmise spre recuperare organelor fiscale in perioada cuprinsa intre 1 septembrie 2024 si data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv.

 

Conform acestei noi amnistii, debitorii pot obtine anularea tuturor obligatiilor accesorii (dobanzile si penalitatile) aferente obligatiilor bugetare principale restante la 31 august 2024, daca indeplinesc unele conditii ce vizeaza stingerea debitului principal, stingerea obligatiilor principale si accesorii cu termene de plata cuprinse intre 1 septembrie 2024 si data depunerii cererii de anulare, depunerea cererii de anulare si transmiterea la timp a declaratiilor fiscale.

 

In principiu, toate obligatiile bugetare principale restante la 31 august 2024 pot beneficia de anularea accesoriilor daca sunt achitate integral pana la 25 noiembrie 2024. De asemenea, pentru sume stabilite prin decizii de impunere emise si comunicate pana la 31 august 2024, accesoriile sunt anulate daca principalul este achitat in termenul prevazut de Codul de procedura fiscala (se stabileste in functie de data comunicarii deciziei de impunere).

 

Articolul IV din OUG 107/2024 prevede ca:
 

(1) Dobanzile, penalitatile si toate accesoriile aferente obligatiilor bugetare principale cu scadente anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv si stinse pana la aceasta data se anuleaza daca sunt indeplinite cumulativ si in mod corespunzator conditiile prevazute la art. II lit. b)-d).
(2) Obligatiile accesorii prevazute la alin. (1) stinse prin orice modalitate prevazuta de lege dupa data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se anuleaza si sunt supuse restituirii potrivit art. 168 din Legea nr. 207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

Pentru obligatiile stinse inainte de 31 august 2024, anularea accesoriilor este posibila daca sunt indeplinite conditiile de plata si depunerea cererii de anulare, astfel:

 

– Obligatiile bugetare principale cu scadente anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv sa fie stinse pana la aceasta data;
– Stingerea pana la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv, dar nu mai tarziu de data de 25 noiembrie 2024, a obligatiilor bugetare principale si accesorii administrate de organul fiscal central cu termene de plata cuprinse intre data de 1 septembrie 2024 si data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv, dar nu mai tarziu de data de 25 noiembrie 2024;
– Depunerea tuturor declaratiilor fiscale, potrivit vectorului fiscal, pana la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv, dar nu mai tarziu de data de 25 noiembrie 2024;
– Depunerea cererii de anulare a accesoriilor pana la data de 25 noiembrie 2024 inclusiv, sub sanctiunea decaderii.
Pentru obligatiile stabilite prin decizie de impunere in urma unui control fiscal, diferentele de obligatii trebuie achitate conform deciziei, iar cererea de anulare a accesoriilor trebuie depusa in termen de 90 de zile de la comunicarea deciziei.
– Diferentele de obligatii bugetare principale sa fie achitate in termenul de plata stabilit prin decizia de impunere;
– Cererea de anulare a accesoriilor sa fie depusa in 90 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere, sub sanctiunea decaderii.
Anularea tuturor accesoriilor, aferente obligatiilor bugetare principale cu scadente anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv si stinse pana la aceasta data, cu urmatoarele conditii:
– obligatiile bugetare principale cu scadente anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv, au fost stinse pana la aceasta data;
– stingerea pana la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv, dar nu mai tarziu de data de 25 noiembrie 2024, a obligatiilor bugetare principale si accesorii administrate de organul fiscal central cu termene de plata cuprinse intre data de 1 septembrie 2024 si data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv, dar nu mai tarziu de data de 25 noiembrie 2024;
– depunerea tuturor declaratiilor fiscale, potrivit vectorului fiscal, pana la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv, dar nu mai tarziu de data de 25 noiembrie 2024;
– depunerea cererii de anulare a accesoriilor pana la data de 25 noiembrie 2024 inclusiv, sub sanctiunea decaderii.
Astfel, in concluzie, pentru accesoriile achitate inainte de data de 31 august, veti putea solicita restituirea acestora, cu respectarea conditiilor mai sus mentionate.

 

Pasii de urmat:

 

-    se plateste pana pe 25 noiembrie datoria principala la bugetul de stat.
-    dupa ce s-a platit in intregime datoria principala la bugetul de stat,  trebuie sa  se notifice ANAF pentru a beneficia de prevederile OUG 107/2024.
-    in acest sens, se va depune la ANAF o cerere de anulare de plata a sumelor accesorii, cerere care la randul sau nu trebuie depusa mai tarziu de 25 noiembrie.
-    cererea de anulare a accesoriilor se va solutiona de catre organul fiscal prin decizie de anulare a accesoriilor, in cazul in care debitorul indeplineste conditiile prevazute pentru acordarea anularii accesoriilor sau prin decizie de anulare sau de respingere a cererii.
Dupa  ce sunt urmati pasii de mai sus:
-    se anuleaza toate accesoriile (dobanzi, penalitati) aferente obligatiilor bugetare principale datorate bugetului general consolidat, restante la data de 31 august 2024 inclusiv, daca sunt achitate integral datoriile pana la data depunerii cererii, dar nu mai tarziu de 25 noiembrie 2024.
-    se anuleaza toate accesoriile aferente obligatiilor bugetare principale, declarate suplimentar de debitor prin declaratie rectificativa, cu scadenta anterioara datei de 31 august 2024 inclusiv, administrate de ANAF.
-    anularea tuturor accesoriilor, aferente obligatiilor bugetare principale cu scadente anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv, si stinse cu intarziere pana la 31 august 2024.
-    anularea tuturor accesoriilor aferente obligatiilor bugetare principale cu scadente anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv, stabilite prin decizie de impunere emisa ca urmare a controlului fiscal.

 
Un raspuns oferit in octombrie 2024, de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si administratie publica.

Florentina Buzea Autor: Florentina Buzea
Florentina Buzea este consultant, consilier juridic si expert in achizitii publice cu o experienta profesionala de 4 ani in domeniul achizitiilor publice in institutii publice. Este licentiata in stiinte juridice si detine un Master cu specializare in Management (Universitatea Constantin Brancoveanu Pitesti - Departament Studii de Masterat si Postuniversitare de Perfectionare), dar si un Master cu specializare in Drept comunitar (Universitatea Danubius Galati - Facultatea de Drept). 

Are o experienta profesionala de 20 ani in domeniul dreptului muncii, dreptului comercial, contencios administrativ si drept civil, executari silite, consultanta de specialitate si reprezentare in fata instantelor de judecata. 



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016