Decontarea unui bilet de avion, in cazul unui salariat dintr-o institutie publica. Documente justificative

de Florentina Buzea 23 Sep. 2024 97

Decontarea unui bilet de avion, in cazul unui salariat dintr-o institutie publica. Documente justificative
Va reamintim ca, potrivit legii, personalul autoritatilor si institutiilor publice, delegat sau detasat in localitati situate la distante mai mari de 5 km de localitatea in care isi are locul permanent de munca, are dreptul la decontarea cheltuielilor de transport dus-intors, la calatoria cu avionul, pe orice distanta, clasa economica sau cursa low-cost, cu aprobarea prealabila a conducatorului autoritatii sau institutiei publice.


Aceste aspecte sunt prevazute in HG 714/2018. Dar ce documente sunt necesare pentru a justifica decontarea unei curse aeriene? Ce fel de documente trebuie sa prezinte salariatul angajat al unei institutii publice? Care este procedura de decontare, in acest sens, ne explica specialistii de la PortalInstitutiiPublice, folosind ca punct de plecare un studiu de caz relevant in aceasta situatie:
 

"Suntem o institutie publica de invatamant superior. Angajatii nostri se deplaseaza in conformitate cu HG 518/1995 si HG 714/2028 in interes de serviciu utilizand ca mijloc de transport avionul. Intrebarile noastre sunt urmatoarele: 1. Care sunt documentele justificative pentru decontarea cheltuielilor de transport cu avionul? 2. Documentele justificative trebuie emise pe numele institutiei sau pe numele angajatului care se deplaseaza, completeza si depune spre decontare Ordinul de deplasare cu cheltuielile aferente deplasarii?"
 

Raspunsul specialistilor: 
 

1. Observam ca, asa cum am mentionat si mai sus, la art. 6 alin. (1) lit.a) din anexa la HG 714/2018 se stabileste ca personalul autoritatilor si institutiilor publice, delegat sau detasat in localitati situate la distante mai mari de 5 km de localitatea in care isi are locul permanent de munca, are dreptul la decontarea cheltuielilor de transport dus-intors, la calatoria cu avionul, pe orice distanta, clasa economica sau cursa low-cost, cu aprobarea prealabila a conducatorului autoritatii sau institutiei publice.

 

In ceea ce priveste decontarea, alin. (2) al aceluiasi articol stipuleaza ca decontarea cheltuielilor de transport in si din localitatea de delegare sau de detasare, cu exceptia celor efectuate in conditiile prevazute la alin. (1) lit. e) si f), se face numai pe baza legitimatiilor de calatorie. In cazul pierderii legitimatiilor de calatorie, acestea pot fi reconstituite in conditiile reglementarilor in vigoare.

 

Asadar, biletul de avion tine loc de document justificativ.

Documente justificative:

a) Se considera documente justificative:
– biletul de avion sau chitanta, ori dovada rezervarii si a platii unui bilet electronic si tichetele de imbarcare


b) Documentele justificative trebuie sa contina urmatoarele indicatii:


– denumirea transportatorului;
– data emiterii si cea a expirarii documentului de transport, precum si pretul acestuia si moneda in care este exprimat.


2. Pentru transportul cu avionul,dovada platii se poate face astfel:


a) pentru platile prin virament - extras de cont,
b) pentru platile cu cardul - bon fiscal  si extras de cont;
c) pentru platile in numerar - bon fiscal, chitante sau alte documente care atesta efectuarea platii

Asadar, avand in vedere ca pentru decontarea cheltuielilor cu avionul, documentul justificativ este biletul de avion, in mod corect si legal acesta se emite pe numele pasagerului si nu al institutiei.

 

Un raspuns oferit in septembrie 2024, de catre specialistii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la experti in legislatia muncii si administratie publica.

 

Florentina Buzea Autor: Florentina Buzea
Florentina Buzea este consultant, consilier juridic si expert in achizitii publice cu o experienta profesionala de 4 ani in domeniul achizitiilor publice in institutii publice. Este licentiata in stiinte juridice si detine un Master cu specializare in Management (Universitatea Constantin Brancoveanu Pitesti - Departament Studii de Masterat si Postuniversitare de Perfectionare), dar si un Master cu specializare in Drept comunitar (Universitatea Danubius Galati - Facultatea de Drept). 

Are o experienta profesionala de 20 ani in domeniul dreptului muncii, dreptului comercial, contencios administrativ si drept civil, executari silite, consultanta de specialitate si reprezentare in fata instantelor de judecata. 



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016