Contract de lucrari neexecutat - Penalitati de intarziere, conform clauzelor prevazute

de Florentina Buzea 14 Oct. 2024 173

Contract de lucrari neexecutat - Penalitati de intarziere, conform clauzelor prevazute
Va reamintim ca, potrivit Legii nr. 72/2013, intarzierea in executarea obligatiilor de plata a unor sume de bani - neefectuarea platii la termenul stabilit prin contract sau prin lege, in conditiile art. 3 alin. (1) si ale art. 8 alin. (1). Prin suma datorata - se intelege suma care ar fi trebuit sa fie platita in termenul contractual sau legal de plata si alte sume mentionate in factura sau in cererea echivalenta de plata.


Iata un studiu de caz relevant, prezentat pe PortalInstitutiiPublice:
 

"Executantul lucrarii nu si-a indeplinit obligatiile asumate prin Contract, si anume, terminarea lucrarilor la termenul prevazut. In Contract se stipuleaza ca: -achizitorul este indreptatit de a deduce din pretul contractului, ca penalitati o suma echivalenta cu o cota de 0,05% pentru fiecare zi de intarziere din valoarea contractului; -achizitorul are dreptul de a emite pretentii asupra garantiei de buna executie, in limita prejudiciului creat, daca executantul nu iti executa, executa cu intarziere sau executa necorespunzator obligatiile prin prezentul contract. Avem rugamintea de a ne preciza care este procedura de urmat pentru o institutie publica, care are ca sursa de finantare - sursa A (executantul factureaza si penalitatile?, monografia contabila pentru institutia publica aferenta platilor cu penalitati)."


Raspunsul specialistilor: 

 

Facturile fiscale privind penalitatile se emit conform clauzelor prevazute in contractul incheiat cu executantul. Din ceea ce ne-ati transmis, intelegem ca executantul nu si-a indeplinit obligatiile, iar dvs., aveti dreptul, in baza contractului incheiat, de a calcula penalitati de intarziere din valoarea totala a contractului .

Contul pentru inregistrarea penalitatilor de intarziere este - 7513 "Amenzi, penalitati si confiscari".

Entitatile trebuie sa evidentieze in contabilitate toate veniturile si cheltuielile, respectiv creantele si datoriile rezultate ca urmare a unor prevederi legale sau contractuale.
 

In conturile de furnizori si clienti se evidentiaza distinct datoriile, respectiv creantele din penalitati stabilite conform clauzelor contractuale, despagubiri datorate pentru contracte intrerupte inainte de termen si alte elemente de natura similara.

 

Asadar, entitatea are obligatia de a inregistra in contabilitate cheltuielile din penalitati astfel cum acestea rezulta din contractele incheiate.

            7513     =        461
7513 "Amenzi, penalitati si confiscari"      "Debitori"

De retinut, ca pentru a fi platite de catre executant,  penalitatile trebuie facturate si comunicate executantului prin sistemul RO e factura. ( penalitatile nu se factureaza cu TVA).

In conditiile in care nu doriti sa va incarcati in contabilitate cu facturile de penalitati, singura posibilitate de recuperare a acestora fara a fi facturate este formularea unei actiuni in instanta prin care sa solicitati obligarea executantului la plata penalitatilor in cuantumul stabilit prin clauzele contractuale, penalitati care vor fi calculate de la data scadentei si pana la data platii efective, raportandu-va cu procentul la zilele de intarziere si la valoarea contractului. In baza hotararii judecatoresti, veti recupera sumele reprezentand penalitati, prin intermediul unui executor judecatoresc, daca executantul nu ar achita sumele de buna-voie.


Lucrati intr-o institutie bugetara si raspundeti de achizitiile publice? Atentie: nu lasati detaliile unei achizitii publice sa se intoarca impotriva dvs! Asigurati-va ca procedati intotdeauna perfect corect, conform reglementarilor la zi, detalii AICI >>>

 

Daca insa ii notificati in legatura cu neexecutarea contractului si cu calcularea penalitatilor de intarziere si va intelegeti amiabil, executantul fiind de acord cu plata acestor penalitati/despagubiri, le facturati si le inregistrati in contabilitate in vederea recuperarii si achitarii contravalorii acestora de catre executant.

Baza legala raspuns:

- Legea nr. 72/2013 privind masurile pentru combaterea intarzierii in executarea obligatiilor de plata a unor sume de bani rezultand din contracte incheiate intre profesionisti si intre acestia si autoritati contractante;
- Legea contabilitatii nr. 82/1991;
- Ordinul nr. 1917/2005 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea si conducerea contabilitatii institutiilor publice, planul de conturi pentru institutii publice si instructiunile de aplicare a acestuia, cu modificarile si completarile ulterioare;
 

Un raspuns oferit in octombrie 2024, de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si administratie publica.

Florentina Buzea Autor: Florentina Buzea
Florentina Buzea este consultant, consilier juridic si expert in achizitii publice cu o experienta profesionala de 4 ani in domeniul achizitiilor publice in institutii publice. Este licentiata in stiinte juridice si detine un Master cu specializare in Management (Universitatea Constantin Brancoveanu Pitesti - Departament Studii de Masterat si Postuniversitare de Perfectionare), dar si un Master cu specializare in Drept comunitar (Universitatea Danubius Galati - Facultatea de Drept). 

Are o experienta profesionala de 20 ani in domeniul dreptului muncii, dreptului comercial, contencios administrativ si drept civil, executari silite, consultanta de specialitate si reprezentare in fata instantelor de judecata. 



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016