Cheltuielile privind demolarea cladirilor unei institutii publice - monografie contabila

de Florentina Buzea 22 Iun. 2023 1312

Cheltuielile privind demolarea cladirilor unei institutii publice - monografie contabila
"La care articole bugetare se cuprind cheltuielile privind demolarea cladirilor unei institutii publice si care este monografia contabila?" Raspunsul specialistilor: Pentru a putea incadra cheltuielile privind demolarea cladirii apartinand unei institutii publice, ne vom raporta la Ordinul 1917 din 12 decembrie 2005 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea si conducerea contabilitatii institutiilor publice, Planul de conturi pentru institutiile publice si instructiunile de aplicare a acestuia.


Astfel, in Titlul XII Active nefinanciare – Active fixe ( cod 71.01.01 la 71.01.04 la 71.01.30) se regaseste articolul bugetar 71.01.30 Alte active fixe (inclusiv reparatii capitale), articol bugetar care include si cheltuielile privind demolarea cladirii.

Din punct de vedere fiscal sunt incidente prevederile punctului 71^6 din Normele art.24 din Cod Fiscal care precizeaza ca:

 

In aplicarea prevederilor art. 24 alin. (15) din Codul fiscal, cheltuielile inregistrate ca urmare a casarii unui mijloc fix cu valoarea fiscala incomplet amortizata sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile.

 

Prin casarea unui mijloc fix se intelege operatia de scoatere din functiune a activului respectiv, urmata de dezmembrarea acestuia si valorificarea partilor componente rezultate, prin vanzare sau prin folosirea in activitatea curenta a contribuabilului.

 

Asa cum se poate observa cheltuiala cu valoarea neamortizata sunt cheltuieli deductibile, intrucat, casarea mijlcului fix respectiv este urmata de valorificarea partilor componente ale acestuia. Similar, cheltuiala cu demolarea are acelasI regim, fiind aplicabila regulala generala de la art.21, alinatul 1 din Codul Fiscal.

 

OMFP 1917/2005 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea si conducerea contabilitatii institutiilor publice, Planul de conturi pentru institutiile publice si instructiunile de aplicare a acestuia, cu modificarile si completarile ulterioare.

CAPITOLUL II: Aprobarea, depunerea si componenta sitatiilor financiare

2.8. Reguli generale de evaluare

 

Pentru evaluarea elementelor din bilant, se stabilesc urmatoarele reguli: a) Evaluarea la data intrarii in institutia publica

 

La data intrarii in patrimoniu bunurile se evalueaza si se inregistreaza in contabilitate la valoarea de intrare, denumita valoare contabila (costul istoric), care se stabileste astfel:


- la cost de achizitie - pentru bunurile procurate cu titlu oneros;
- la cost de productie - pentru bunurile produse in institutie;
- la valoarea justa - pentru bunurile obtinute cu titlu gratuit.

 

Valoarea justa a unui bun reprezinta suma pentru care un activ ar putea fi schimbat de buna voie intre doua parti aflate in cunostinta de cauza, in cadrul unei tranzactii cu pretul determinat obiectiv.

Pentru bunurile care au valoare de piata, valoarea justa este identica cu valoarea de piata.

 

CAPITOLUL III: PREVEDERI REFERITOARE LA ELEMENTELE DE BILANT

 

1.2.2.2.Constructii

 

Constructiile se evidentiaza pe grupe, subgrupe, clase si subclase, potrivit Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe aprobat prin hotarare a Guvernului (contul 212).


2.1. Stocuri
2.1.1. Definitie

 

Stocurile sunt active circulante:

 

a) detinute pentru a fi vandute pe parcursul desfasurarii normale a activitatii;
b) in curs de productie in vederea vanzarii in procesul desfasurarii normale a activitatii: sau
c) sub forma de materii prime, materiale si alte consumabile ce urmeazasa fie folosite in desfasurarea activitatii curente a institutiei, in procesul de productie sau pentru prestarea de servicii.

 

2.1.2.Continut

 

In cadrul stocurilor se cuprind: materiile prime, materialele consumabile, materialele de natura obiectelor de inventar, produsele, animalele si pasarile, marfurile, ambalajele, productia in curs de executie si bunurile aflate in custodie, pentru prelucrare sau in consignatie la terti.
Sunt incluse de asemenea, stocurile de materii prime strategice si de alte stocuri cu o importanta deosebita pentru economia nationala.

 

2.1.2.2. Materiale consumabile

 

Materialele consumabile (materiale auxiliare, combustibili, materiale pentru ambalat, piese de schimb, seminte si materiale de plantat, furaje, medicamente si materiale sanitare si alte materiale consumabile) care participa sau ajuta la procesul de fabricatie fara a se regasi, de regula, in produsul finit sau asigura desfasurarea activitatii curente a institutiei (contul 302).

 

2.1.3. Momentul inregistrarii

 

Bunurile de natura stocurilor sunt considerate ca fiind achizitionate de catre institutii din momentul in care acestea devin proprietare ale bunurilor sau atunci cand furnizarea acestor bunuri este terminata.

 

2.1.4.Evaluarea
2.1.4.1.Evaluarea initiala

 

Stocurile se inregistreaza in contabilitate la costul de achizitie, costul de productie sau valoarea justa, dupa caz.”

 

Monografie contabila:

 

1. scoaterea din gestiune a cladirii demolate
                    %                            =              212                                
             28102    00                             „Constructii”                       
„Amortizarea constructiilor"

 

2. inregistrarea cheltuielii cu demolarea

                                %                                                      =                                    401 Furnizori


628 „Alte cheltuieli cu serviciile executate de terti”

 

Contul 628 „Alte cheltuieli cu serviciile executate de terti" se debiteaza prin creditul conturilor:
401 „Furnizori"


- cu sumele datorate pentru alte servicii executate de terti

 

Contul 628 „Alte cheltuieli cu serviciile executate de terti” includ:


– comisioane si onorarii (contul 622);
– protocol,reclama si publicitate (contul 623);
– transportul de bunuri si personal (contul 624);
– servicii postale si taxe de telecomunicatii (contul 626);
– servicii bancare si asimilate (contul 627);
– alte servicii executate de terti (contul 628);
– alte cheltuieli autorizate prin dispozitii legale (contul 629).

 

Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta cheltuielilor cu serviciile executate de terti, altele decat cele inregistrate in celelalte conturi din aceasta grupa.


    
Contul 628 „Alte cheltuieli cu serviciile executate de terti” este un cont de activ. In debitul contului se inregistreaza cheltuielile efectuate cu serviciile executate de terti, altele decat cele inregistrate in celelalte conturi din aceasta grupa, iar in credit, la sfarsitul perioadei, repartizarea cheltuielilor asupra contului de rezultat patrimonial.


Soldul contului, inaintea operatiunilor de inchidere reprezinta totalul cheltuielilor cu serviciile executate de terti, altele decat cele inregistrate in celelalte conturi din aceasta grupa, efectuate in cursul perioadei.

 

La sfarsitul perioadei, dupa efectuarea operatiunilor de inchidere, contul nu prezinta sold.

Contul 628 „Alte cheltuieli cu serviciile executate de terti" se crediteaza prin debitul conturilor:
121 „Rezultatul patrimonial"
-  la sfarsitul perioadei, cu soldul debitor al contului in vederea inchiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial.

 

Un raspuns oferit de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si administratie publica.

 

Florentina Buzea Autor: Florentina Buzea
Florentina Buzea este consultant, consilier juridic si expert in achizitii publice cu o experienta profesionala de 4 ani in domeniul achizitiilor publice in institutii publice. Este licentiata in stiinte juridice si detine un Master cu specializare in Management (Universitatea Constantin Brancoveanu Pitesti - Departament Studii de Masterat si Postuniversitare de Perfectionare), dar si un Master cu specializare in Drept comunitar (Universitatea Danubius Galati - Facultatea de Drept). 

Are o experienta profesionala de 20 ani in domeniul dreptului muncii, dreptului comercial, contencios administrativ si drept civil, executari silite, consultanta de specialitate si reprezentare in fata instantelor de judecata. 



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016